doktor
printscreen/facebook
doktor

printscreen/facebook

Foto: printscreen/facebook

Ne tako retko dešava se da se pacijentima dijagnostikuje bolest mnogo kasnije nego što je poželjno, nakon višemesečne borbe sa tegobama. Najčešće su uzrok simptomi oboljenja koji su prikriveni, ponekad složena zdravstvena situacija i pridružene bolesti menjaju način na koji se bolest ispoljava, a nekad je reč i o neiskusnim lekarima koji ne uspevaju da brzo povežu simptome i otkriju o čemu je reč.

Pored zdravog načina života, dobar lekar opšte prakse je polazna tačka za preventivu bolesti, ali i najefikasnije lečenje. A kako da znate da ste odabrali najbolje?

"Obično loši lekari pokušavaju da vas zbune stručnim terminima. Dobar lekar govori razumljivim jezikom i odnosi se prema vama kao prema partneru sa kojim ćete morati da radite težak i velik posao", kaže doktor.

Dodao je da visokokvalifikovani specijalista može da pretpostavi od čega je pacijent bolestan kad je tek zakoračio u ordinaciju. Dalji rad specijaliste je da potvrdi ili opovrgne nastalu hipotezu, odnosno pretpostavku o mogućoj bolesti.

Prema Ostrovskom, početni pregled ne bi trebalo da traje duže od 10-15 minuta, to je optimalno vreme da se uradi osnovna dijagnostika.