Radmilo Janković
Printscreen
Radmilo Janković

Printscreen

Radmilo Janković, Foto: Printscreen

– Pripremili smo i vakcinisali sve prijavljene. Zabeležena je samo jedna blaža reakcija, i ta osoba je iz predostrožnosti kod nas u Kliničkom centru ostala tokom noći. Uglavnom nam dolaze rizični pacijenti sa teritorije cele Srbije, sa hroničnim oboljenjima i alergijskim reakcijama, uključujući i one koji su već doživeli anafilaktički šok – navodi doktor za portal eKlinika.

Vraćeno samo troje, očekuje se i njihova vakcinacija
Dr Radmilo Janković nam otkriva da su sa vakcinacije vraćene samo tri osobe. U pitanju su bili jedan pacijent sa aktivnim trombom u nozi, pacijentkinja sa karcinomom dojke (moguća imuno-terapija) i jedan slučaj skore anafilakse. Ni ovakvi problemi nisu nepremostivi, objašnjava dr Janković, a da bi i oni mogli da budu vakcinisani, treba da prođu adekvatnu pripremu (terapija kortikosteroidima, antihistaminicima), kako bi se ublažio eventualni imuni odgovor. On dodaje i da bi, ako sve bude kako treba u smislu planirane pripreme, ovi pacijenti trebalo da budu vakcinisani u subotu, u okviru narednog kruga vakcinacije rizičnih zdravstvenih grupa (za jednog od njih je već dobijeno „zeleno svetlo“ i on je pripremljen za vakcinaciju).

Visok pritisak nije kontrandikacija
Na pitanje čitalaca portala eKlinika „da li osobe koje boluju od visokog krvnog pritiska smeju da prime vakcinu protiv covid 19″, dr Radmilo Janković odgovara:

– Hipertenzija apsolutno nije kontraindikacija za prijem vakcine protiv covid 19, ali je uz gojaznost i dijabetes, jedan od faktora rizika za umiranje od infekcije. Ako pacijent ima visok pritisak, tretira mu se pritisak, i to ne treba dovoditi u vezu sa vakcinom. Takođe, sama vakcinacija ne utiče na povećanje pritiska.