doktor stojanović
printscreen/b92
doktor stojanović

printscreen/b92

Foto: printscreen/b92

Britanski soj virusa trenutno nam pravi najveći problem i upravo on je razlog zbog koga raste broj zaraženih, kao i broj teško obolelih u Srbiji. Za ovaj virus lekari kažu da se bukvalno “lepi za pluća”.

Ali, iskustva nekih naših lekara pokazuju i da je po svom načinu delovanja, ne samo zarazniji, već i opasniji. A da problem bude još veći, tu ne prestaju brige naših doktora, jer tek strahuju od brazilskog soja, koji još nije registrovan u Srbiji.

Naime, kako je nedavno objasnila virusolog dr Tanja Jovanović, “britanska varijanta virusa ima 23 mutacije, od kojih se osam nalaze u strukturi koja omogućava virusu specifično vezivanje za ćelije pluća. Jedna od tih mutacija promenila je sastav površinskog proteina i omogućila lakši ulazak u ćeliju čime je omogućeno brže razmnožavanje virusa, a to za posledicu ima veću količinu virusnih čestica u respiratornim sekretima preko kojih se virus izlučuje u spoljašnju sredinu”. Zbog ovoga, smatra ona, dolazi do bržeg prenošenja virusa.

Na ovu konstataciju se nadovezuje njen kolega v.d. direktora DZ “Dr Milutin Ivković” – Palilula dr Aleksandar Stojanović, koji za B92.net kaže da je soj iz Velike Britanije 70 odsto zarazniji od bilo kog drugog soja, ali da se pokazalo i da je ozbiljnija pretnja.

“Lakše se stvara infekcija, za 24 sata se zalepi za pluća, a upala plućnog krila može da se desi i bez temperature, samo sa malaksalošću i otežanim disanjem. Takav pacijent mora da bude hospitalizovan i priključen na respirator u roku od 48 do 72 sata. Dakle, klinička slika se ubrzava, nema onog perioda od 5 do 7 dana kao kod običnog koronavirusa kada dolazi do postepene pojave simptoma. Zato je ovoliko bolesnih, a pitanje je vremena kada će kod nas da dođe brazilski soj koji je još virulentniji”, ističe dr Stojanović.

Tvrdnje našeg sagovornika idu uporedo sa najnovijim komparativnim studijama koje su potvrdile da je smrtnost kod zaraženih tzv. britanskim sojem korone “značajno veća” nego kod zaražavanja drugim varijantama i veća je za 30 odsto, pa i znatno više.

Ono u čemu se svi lekari slažu je to da ova mutacija virusa ne utiče na smanjenje efikasnosti vakcine protiv korone. Lekari su i saglasni i tu tome da dijagnostički testovi koji se koriste za dokazivanje novog koronavirusa jednako dobro detektuju prisustvo koronavirusa, kako u uzorku iz nosa, tako i iz ždrela.