Branislav Tiodorović
Tanjug
Branislav Tiodorović

Tanjug

Foto: Tanjug

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović je, gostujući na RTS-u, poručio da je važno da se što veći broj građana i što pre vakciniše, kako bi se situacija stabilizovala.

Tiodorović navodi da je svejedno koju će vakcinu građani da prime i da je važno da se vakcinišu sa dve doze.

Najbolje je, kaže, da građani odluku o vakcinaciji donesu sa izabranim lekarom, onim koji vodi njihovu bolest.

Novi soj u Srbiji pitanje dana

Kada je reč o zabrinutosti zbog novih sojeva virusa, pre svega britanskog i južnoafričkog, dr Tiodorović je rekao da Krizni štab prati situaciju u Evropi.

Branislav Tiodorović je rekao da, kada je reč o britanskom soju koji je stigao i u Srbiju, naučni radovi ne govore o velikom povećanju smrtnosti, ali govore o povećanoj zaraznosti i o tome bi trebalo voditi računa.

Dodaje da je situacija u Srbiji sada povoljnija, ali da to ne bi trebalo mnogo isticati, jer se mere moraju zadržati. Smatra da je pogrešno reći da će vakcinacija preko noći rešiti problem, već će to morati da potraje i biće potrebno još mnogo vremena da se sprovede do kraja.

Epidemiolog ističe da je dobro što u ovom trenutku imamo smanjenje broja obolelih, ali poručuje da moramo biti spremni za eventualnu pojavu novog soja virusa.

Navodi da, prema onome što se do sada zna, sve vakcine koje se koriste u Srbiji štite i od novog soja.

"Dobro je vakcinisati se što pre i u što većem obimu. Ljudi treba da prime i drugu dozu, obezbedićemo da to bude sprovedeno", rekao je Tiodorović.