Korona, bolnica, pacijenti
Tanjug/AP/Daniel Cole
Korona, bolnica, pacijenti

Tanjug/AP/Daniel Cole

Foto: Tanjug/AP/Daniel Cole

Na početku pandemije, povišena temperatura, suv kašalj i upala pluća bili su prepoznati kao simptomi korona virusa, a zatim se lista simptoma širila kako se povećavao broj zaraženih. Sada su naučnici utvrdili i koji simptom se najčešće javlja, a nije nijedan od ovih.

Naime, istraživanje koje je sprovela američka Kancelarija za statistiku utrdilo je da je gubitak čula ukusa i mirisa najčešći simptom kovida-19 koji su prijavljivali zaraženi u ovom aktuelnom talasu pandemije.

Reč je o takozvanoj anosmiji koja je već mesecima unazad zvanično prepoznata kao simptom korona virusa, a neki stručnjaci kažu i da ostali simptomi mogu da "prevare", ali da ovaj nedvosmisleno ukazuje na kovid.

kašalj

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Prema podacima iz ovog istraživanja, između 20 i 40 odsto zaraženih starijih od 35 godina je imalo ovaj simptom, u poređenju sa 15 do 25 odsto onih koji su imali suv kašalj.

Gubitak čula ukusa i mirisa još je češći među mlađima, pa je tako čak 60 odsto zaraženih mlađih od 35 godina izgubilo čulo ukusa i mirisa. U poređenju sa tim, između 15 i 25 odsto je prijavilo povišenu temperaturu, a manje od 10 odsto suv kašalj.
Prema ovim podacima, kašalj se najređe javlja kod dece – tek u oko pet odsto slučajeva.

Naučnici su još pre izvesnog vremena utvrdili da se kovid-19 drugačije ispoljava kod dece i odraslih. To su pokazali i podaci koje je prikupio Kraljeski koledž – čak 52 odsto zaražene dece školskog uzrasta nisu imali "klasične" simptome korone koji se javljaju kod odraslih. Takođe, trećina dece nije imala nikakvih simptoma, odnosno bili su asimptomatski slučajevi.

U svakom slučaju, bilo da imate neki od dobro poznatih simptoma korona virusa ili neku drugu tegobu zbog koje sumnjate da ste možda zaraženi, najbolje je da odmah odete u kovid ambulantu, kako bi se lečenje započelo na vreme i kako virus ne biste preneli drugima.

PROČITAJTE JOŠ: