KARDIOLOG NATALIJA GAVRILJUK UPOZORILA: I nizak pritisak može da ubije, evo kad treba pozvati hitnu pomoć!

Hipotenzija je za nekog normalna, a za druge kobna

pritisak
Foto: shutterstock

Kardiolog doktor Natalija Gavriljuk je upozorila da simptome niskog krvnog pritiska, a to su: mučnina, vrtoglavica, pospanost i apatija. Hipotenzija je za nekog normalna, a za druge kobna.

Doktorka kaže da morate da prepoznate trenutak kada morate da se javite lekaru, tj. pozovete hitnu pomoć (jer su momenti u pitanju). To je momenat kada aparat za pritisak pokaže 90/60.

Ako se pacijent oseća normalno, ako je u pitanju mlada i mršava devojka, ovaj pritisak nije zabrinjavajući. Ali u svim drugim slučajevima jeste.

"Ako mlade devojke imaju ovaj pritisak, one su već naučile da žive sa niskim pritiskom bez terapije. Dovoljno je samo da popiju kafu ili da pojedu "nešto malo jače" i stanje će im se popraviti," kaže ova doktorka.

Ali dešavaju se i drugačije situacije:

"Postoji situacija kada osoba doživi pad krvnog pritiska odjednom i naglo. To se dešava u kombinaciji sa hladnim znojem, bolovima u grudima, otežanim disanjem i tahikardijom (visok puls). Može doći i do gubitka svesti. Tada i tu moramo da ispitati mogućnost da je reč o infarktu miokarda, plućnoj emboliji, moždanom udaru i td. Takva osoba se mora hitno prebaciti u bolnicu. Što brže to bolje," kaže Gavriljuk.

Slične tekstove nađite OVDE!

 

Povezane vesti