Neven krema
Profimedia
Neven krema

Profimedia

Neven krema, Foto: Profimedia

Baš svaki deo nevena je lekovit, i to je razlog zašto ga prim. dr Sanja Gregurić, dermatovenerološkinja, izdvaja kao svoju omiljenu biljku. 

Ovu nezahtevnu i toliko čarobnu biljčicu koja nas daruje bogatstvom cvetova sunčane boje i karakterističnog intenzivnog mirisa često sadimo u baštama, ali i u saksijama. U vrtovima je sade oni koji poznaju njeno lekovito delovanje ili pak žele da zaštite povrće od napasnika – jer su obični neven i kadifice prirodni repelenti.

Zapisi o upotrebi nevena datiraju unazad više od hiljadu godina. To nije neobično jer neven ima impresivna lekovita svojstva zahvaljujući antioksidansima, eteričnim uljima, saponinima i brojnim drugim aktivnim komponentama. Lekoviti su svi delovi biljke pa se osim u medicini i kozmetici koristi i u kuhinji. Može se staviti u kremu, ulje, gel, zubnu pastu, kompresu, tinkturu... Koristi se za parenje lica i relaksirajuće kupke. Od njegovih latica se može skuvati čaj ili se mogu jesti sirove u salatama. Ono što je najbitnije – neven je dovoljno nežan i za bebe i za starije osobe!

Ovi biljni antioksidansi štite ćelije od štetnog uticaja slobodnih radikala. Tako neven snažno deluje protiv pelenskoga osipa, raznih dermatitisa, folikulitisa i čireva, upale uha, ali i gorušice. Zbog istog delovanja dodaje se i u vodice za ispiranje usta i zubne paste, a kako deluje i kao adstringent, idealan je za smirivanje nadraženog zubnog mesa i ispiranje parodontalnih džepova.