ječam
printscreen/superrecepti
ječam

printscreen/superrecepti

Foto: printscreen/superrecepti

Ječam je žitarica koja je slabo zastupljena u ishrani, a sa sobom donosi brojne blagodati. Bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i antioksidantima. Bogat je vitaminima B kompleksa, magnezijumom, manganom, selenom, cinkom, proteinima i dijetalnim vlaknima.

U ovim situacijama će znatno pomoći:

Reguliše krvni pritisak

Visok unos kalijuma odgovoran je za regulaciju krvnog pritiska, koji će ječam obezbediti u dovoljnim količinama. Kalijum, kalcijum i magnezijum prirodno snižavaju krvni pritisak, a ječam sadrži sve ove minerale.

Zdravlje kostiju

Gvožđe, fosfor, kalcijum, magnezijum i cink nalaze se u ječmu, a to su minerali koji doprinose izgradnji strukture kostiju i povećanju njihove čvrstoće. Gvožđe i cink grade kolagen na prirodan način, što značajno doprinosi zdravlju kostiju.

Čuva zdravlje srca

Vlakna koja se nalaze u ječmu smanjuju nivo holesterola i istovremeno smanjuju rizik od srčanih bolesti. Studija je dokazala da 4000 miligrama kalcijuma dnevno smanjuje ovaj rizik za čak 49%, a u ječmu ga ima u dovoljnim količinama.

Smanjuje rizik od raka

Selen je mineral koji se ne nalazi u mnogim namirnicama, ali je sastavni deo ječma. Enzimima jetre pomaže u detoksikaciji i odbrani od komponenata koje mogu izazvati rak. Selen može smanjiti rast tumora i povećati imunitet, što će olakšati borbu protiv ćelija karcinoma

srce

shutterstock

Foto: shutterstock

Rad digestivnog trakta

Ječam pomaže digestivnom sistemu, lakšem varenju hrane i ubrzava metabolizam, pa se preporučuje tokom dijete.

Najviše koristi od ove žitarice možete dobiti ako napravite ječmenu vodu. Možete ga piti samostalno ili dodati u salate, čorbe, kuvano povrće. Ruski lekar Mihalkov kaže da svi treba da uključe u ishranu konzumaciju ovog pića ili samu žitaricu.

Da biste ubrzali gubitak kilograma, pijte 3 čaše vode ječma dnevno.

Ovaj lekoviti napitak takođe ima moć snižavanja holesterola. S obzirom na to da sadrži puno nerastvorljivih vlakana, ječmena voda reguliše nivo lošeg holesterola u krvi i tako pozitivno utiče na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Pored regulacije nivoa holesterola, ječmena voda štiti srce sprečavajući aterosklerozu.

Recept za ječmenu vodu

Isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da odstoji u vodi najmanje 4 sata.

Procediti ječam i pomešati šolju ječma i 3 do 4 šolje vode. Stavite ga na šporet i kuvajte dok ne počne da ključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju.

Ostaviti da se ohladi, a zatim procediti. Pijte 1 do 2 šolje filtrirane ječmene vode dnevno. Ako želite da poboljšate ukus, dodajte malo limunovog soka ili meda.