crveni pirinač
shutterstock
crveni pirinač

shutterstock

 Foto: shutterstock

U Kini od davnina koriste crveni fermentisani pirinač kao lek za mnoge zdravstvene probleme, ali sada i moderna zapadna medicina priznaje da ova namirnica snižava nivo holesterola u krvi.

DA LI STE VEĆ KORISTILI CRVENI PIRINAČ?

 

Crveni pirinač je rezultat dugog i složenog procesa fermentacije mešavine kuvanog pirinča, crvenog vina, prirodnog soka biljke koja je u narodu poznata kao srčika i vode.

Na kraju se ovoj mešavini dodaju još i čestice buđi, koje sadrže prirodan statin od kojih pirinač dobija karakterističnu crvenkastu nijansu.

To su pokazali i rezultati studije objavljeni u američkom stručnom časopisu "Žurnal o kardiologiji".
Prema tim rezultatima, osobe koje su svakodnevno uzimale po 600 miligrama ekstrakta kvasca od crvenog pirinča za 45 odsto su ojačavale srčani mišić.

Ova vrsta pirinča poboljšava funkcionisanje creva, normalizuje proces varenja, zahvaljujući obilju vlakana uklanja toksine iz tela, što takođe pomaže da se spreči apsorpcija lošeg holesterola u krvi.

Kao moćan antioksidans crveni pirinač se savršeno slaže sa povrćem, bogatim izvorom celuloze, vitamina i minerala. Stoga vam preporučujemo ukusan obrok od crvenog pirinča i povrća.

crveni pirinač

screenshot

Foto: screenshot

Potrebno je: 200 g crvenog pirinča, 1 veća šargarepa, 1 glavica luka, 1 manja tikvica, 1 kašika maslinovog ulja, na vrh kašičice sušene ljute papričice i so.

Šargarepu i tikvicu isecite na kockice i na vrelom ulju propržite zajedno sa usitnjenim lukom, tako da povrće postane hrskavo. Na kraju posolite, promešajte i sklonite sa ringle. Pirinač posebno skuvajte u ključaloj slanoj vodi, vodite računa da se ne prekuva, ocedite i pomešajte sa povrćem. Dinstajte sve još tri, četiri minuta na jakoj temperaturi pa sklonite sa ringle.

Komentari (1)

sara

02.03.2021 13:51

Prvi put saznajem za ovakav pirinač, gde se prodaje!!!.