San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik
Shutterstock, ilustracija
San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik

Shutterstock, ilustracija

San, spavanje, košmari, noćna mora, sanovnik, Foto: Shutterstock, ilustracija

Naučnici i lekari su saglasni u vezi sa tim koliko dugo bi trebalo da spavamo.

I većina njih smatra da je, za kvalitetan odmor, osam sati minimum.

Mnogi od nas se tog minimuma, nažalost, ne pridržavaju.

Studija, čiji rezultati su nedavno objavljeni u stručnom časopisu Nature Communications, ukazuje na povećani rizik od razvoja demencije, ili između 20 i 40 posto kod osoba starosti između 50 i 60 godina, koje noću spavaju šest sati, ili manje, u poređenju sa osobama koje spavaju oko sedam sati.

Naučnica Séverine Sabia (Inserm/UCL) i njene kolege su takođe uočili 30% veći rizik od razvoja demencije kod ljudi starosti između 50 i 70 godina, koji su prijavili sistemski kratke periode sna, bez obzira na njihove potencijalne kardiovaskularne, zdravstvene, ili metaboličke probleme, kao i one mentalne, kao što je depresija, a svi oni su faktori za razvoj demencije.

Učesnici su, u sklopu istraživanja, u šest navrata sami procenjivali trajanje sna između 1985. i 2015. godine, a 2012. ih je 3.900 dobilo akcelerometar koji evidentira podatke o noćnom snu, da bi se potvrdila tačnost njihovih procena. Pokazatelji su potvrdili pretpostavke o razvoju demencije kod takvih osoba u periodu od marta 2019. godine.

Predstojećim istraživanjima će se verovatno utvrditi na koji način poboljšanje navika, kada je spavanje u pitanju, može da pridonese prevenciji razvoja demencije.