Ljubičasti luk štiti od opakih bolesti, napravite turšiju i dobićete lek i tajni dodatak jelima
Kada sledeći put budete tražili nešto ljubičasto za salatu neka to bude ljubičasti luk. Jer, studija naučnika kineskog Univerziteta u Hong Kongu pokazuje da ovaj luk preventiva kod srčanih problema...
"Uprkos opsežnim istraživanjima o luku, malo je istraživanja o tome kako konzumiranje luka ostvaruje interakciju sa genima čoveka i proteinima koji su uključeni u metabolizam holesterola u telu", kaže istraživač Čen Žen Ju, koji je vodio studiju.
Studija na animalnom modelu je provedena za osam nedelja, a, utvrđeno je da je nivo lošeg holesterola padao u proseku za 20 odsto, nije bilo uticaja na vrednosti dobrog holesterola što je dalo podršku tvrdnji da redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Šta se to krije u ljubičastom luku?
Moćni antioksidant kvercetin koji ima svojstvo da zaustavlja razvoj kanceroznih ćelija, a pripisuju mu se antiupalna, antivirusna i antibiotska dejstva.
Jaka sumporna jedinjenja koja osnažuju telo da se samo izbori protiv infekcija kao i da reguliše vrednosti šećera u krvi.
Nekada se turšija pripremala na tradicionalan način, dugotrajnim procesom kiseljenja, a za njenu pripremu uglavnom je korišćeno dobro poznato povrće kao što su krastavac, karfiol, paprika i slično.
Možda ste navikli da konzumirate ovakve priloge samo tokom zime, ali i leto je pravo vreme ukoliko vam se jede nešto kiselo i osvežavajuće. Još jedna prednost je što prilikom fermentacije luk gubi na ljutini, te je pogodan prilog i za osobe koje ne vole ukus sirovog luka.
Možete ga poslužiti uz mesne specijalitete, kao dodatak jelima ili je iskoristiti za dekoraciju.
Turšija od crvenog luka
Sastojci
– 1 kg crvenog luka
– 1 šolja jabukovog sirćeta
– 1 šolja vode
– 1 kašika kokosovog ili agava šećera
– 1 kašičica himalajske soli
– 1 čen belog luka, izgnječen
– 1 kašičica bibera u zrnu, opciono
Slične tekstove nađite OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: