slanina
pixabay
slanina

pixabay

Foto: pixabay

Kada „prevale“ 50, većina ljudi počne da vodi računa o ishrani, a posebno o unosu masnije hrane koja uzrokuje skok holesterola, triglecirida, a samim tim i povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. I mada je slanina omiljena namirnica većine Srba, mnogi se suzdržavaju upravo iz staha od zdravstvenih komplikacija.

Slična situacija je i sa svinjskom masti – mnogi je izbegavaju verujući da će im povećati rizik od kardiovskularnih bolesti.

Ovakvo razmišljanje nije neuobičajeno, jer se donedavno verovalo da je svinjska mast „zabranjena“ osobama koje su prešle 55. godinu. Međutim, novija istraživanja opovrgavaju ovu teoriju. Iako u ovoj namirnici ima dosta holesterola, postoji i niz veoma korisnih supstanci za organizam.

Koja količina je dozvoljena?

Lekari kažu da ne samo da (u određenoj količini) nije škodljivo, već i da je neophodno uključiti masnoću u svakodnevnu ishranu ljudi koji su „zašli“ u neke godine...

PROČITAJTE JOŠ: