voće
Shutterstock
voće

Shutterstock

voće, Foto: Shutterstock

Naučnici sa Tufts Univerziteta kažu da je ovo moguće čak i kada je zavisnost od nezdrave hrane duboko ukorenjena.

U istraživanju je učestvovalo 13 ljudi sa prekomernom težinom, od kojih je osmoro učestvovalo u posebnom programu za gubitak težine. Kod njih su proučavali deo mozga koji je povezan sa nagrađivanjem i zavisnošću.

Voće i povrće
Voće i povrće, Foto: Promo

Kod ljudi u posebnom programu, istraživanje se baziralo na menjanju sklonosti ka hrani, prepisivajući ishranu baziranu na visokom unosu vlakana i proteina a niskom unosu ugljenih hidrata. Ova ishrana nije dozvoljavala učesnicima da budu gladni jer se baš tada javlja žudnja za nezdravom hranom.

Studija je trajala 6 meseci i mozak je svima skeniran na početku i na kraju ovog perioda. Kada su učesnicima pokazali fotografije različite hrane, hrana sa niskom kalorijskom vrednosti je izazvala veću reakciju. Pokazano je da je povećano i uživanje u zdravoj hrani.

Potrebna su dodatna istraživanja, sa više učesnika i koja će uključivati više delova mozga, ističu naučnici.