doktorka, anđela gavrilović
privatna arhiva/eklinika
doktorka, anđela gavrilović

privatna arhiva/eklinika

Foto: privatna arhiva/eklinika

Ukupna učestalost pojave vrtoglavice i nestabilnosti u opštoj populaciji iznosi 5-10 odsto, a dostiže 40 odsto kod pacijenata starijih od 40 godina. Kod starijih od 65 godina, u 25 odsto slučajeva, posledica je zadesnog pada sa ili bez vidljive povrede glave.

Kako bi trebalo da centralni nervni sistem ispravno „radi“
O tom čestom stanju koje zahteva ozbiljnu dijagnostiku, govori neurolog Anđela Gavrilović.

– Uspravni položaj, dobar balans i kontrola držanja tela nisu jedna fiziološka funkcija; oni uključuju vizuelne (vidne), vestibularne (labirint unutrašnjeg uha) i proprioceptivne senzorne ulaze (svest o položaju tela sa zatvorenim očima). Tokom kretanja i mirovanja, mozak mora brzo i sveobuhvatno da integriše ove ulaze i izvršiti odgovarajuće motorne planove i svrsishodne radnje putem odgovarajućeg pokreta mišićno – skeletnog sistema. Ovaj zamršeni sistem se menja sa starenjem i u raznim bolestima bilo kog od ovih i drugih sistema – objašnjava dr Gavrilović.

Detaljna anamneza i rezultati vestibularnog pregleda (ispitivanje tzv. “čula za ravnotežu”) su presudni za identifikovanje osnovnih uzroka pojave vrtoglavice. Komplementarni (i radiološki testovi) pomažu u sužavanju diferencijalne dijagnoze i prilagođavanju lečenja, a većina pacijenata se, prema rečima naše sagovornice, leči konzervativno i vestibularnom rehabilitacijom (specifični program vežbi koji stimuliše centralni nervni sistem). Lekari primarne zdravstvene zaštite procenjuju većinu slučajeva vrtoglavice i srodnih simptoma a njihova uloga i uloga neurologa u ovom okruženju povećali su se tokom protekle decenije.

Kako pacijenti opisuju vrtoglavicu i zašto je važno „meriti je“
Procena tegoba kod pacijenata počinje pažljivim uzimanjem anamneze i kompletnim neuro – otološkim pregledom.

– Detaljan razgovor je ključan i sa fokusom na prirodu simptoma, trajanje i faktore koji ih izazivaju ili ublažavaju. Pacijenta treba ohrabriti da tegobe opiše svojim rečima, obzirom da je često i lekaru i bolesniku teško da razlikuje vrtoglavicu (osećaj da se okolina okreće oko njega ili on okreće u prostoru) od nesvestice (mrkosvestice, omaglice, “prekida filma”, “navlačenja roletne/zavese preko očiiju”), zanošenja /nestabilnosti u hodu (doživljaja pijanstva ili mamurluka) i opšte slabosti/malaksalosti bez ili sa osećajem mučnine – prenosi opise pacijenata sagovornica eKlinike.

moždani udar

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Objašnjavajući zašto je vremenski tok vrtoglavice važan, dr Gavrilović opisuje da je epizodična vrtoglavica koja traje danima sa mučninom i nema drugih simptoma uha ili CNS-a, obično posledica vestibularnog neuritisa (zapaljenja vestibularnog nerva), posebno nakon virusne bolesti. Epizodična vrtoglavica koja traje nekoliko sekundi i povezana je sa promenama položaja glave ili tela, može da bude posledica benigne paroksizmalne pozicione vrtoglavice (BPPV). Vrtoglavicu koja traje satima verovatno izaziva Menijerova bolest – oboljenje čula sluha ili čula za ravnotežu (ako je povezana sa hidropskim simptomima uha tj. prekomernim nakupljanjem tečnosti u uhu). Vrtoglavica iznenadnog početka koja traje nekoliko minuta može biti posledica migrenske ili bolesti mozga ili krvnih sudova, posebno ako su prisutni cerebrovaskularni faktori rizika. Centralna vrtoglavica povezana sa moždanim udarom (“šlogom”) traje 20 minuta do 24 sata i povezana je sa drugim neurološkim ispadima i otežanim samostalnim hodom, dok su pacijenti sa perifernom vrtoglavicom pokretni tokom ovih epizoda i sa urednim neurološkim nalazom.

Psihička stanja i veza za vrtoglavicom
– Vrtoglavica dalje može biti (reaktivni) simptom anksioznosti i/ili depresije. Korišćenje određenih lekova, pomoćnih lekovitih sredstava kao i pušenje i konzumiranje alkohola podjednako kao i ukidanje lekova (posebno antidepresiva, anksiolitika, sedative, apstinencija od alkohola), takođe mogu dovesti do prolaznih epizoda vrtoglavice. Isto važi i za panične napade, kao i situacije u kojima ljudi hiperventiliraju (brzo duboko disanje u strahu, stresu, pojačanom fizičkom naporu). Postoji i tzv. iznenadni idiopatski gubitak sluha sa ili bez poremećaja ravnotež, gde dopunske analize ne ukazuju na postojanje organskog supstrata koji bi objasnio poremećaj – kaže dr Gavrilović.

Zanimljivo je i da postoje osobe sklone vrtoglavicama tokom putovanja (kolima, brodom) – kinetozama, i u miru i kretanju ih nemaju. Kod starijih osoba tačna dijagnoza vrtoglavice ili nesigurnosti može biti teža, uglavnom zato što se osnovni poremećaji mogu pojaviti na atipičan način. Iako se vrtoglavica kod starijih ponekad može pripisati slabosti i umoru, ona može biti ozbiljnijeg uzroka nego kod mlađih pacijenata. O dodatnoj dijagnostici, sagovornica eKlinike kaže:

– Tokom procene pacijenata sa vestibularnim poremećajima i poremećajima ravnoteže, dodatni testovi obično uključuju audiometriju, vestibularne testove, testove krvi, kompjutersku tomografiju (CT) ili magnetnu rezonancu (MRI) mozga i unutrašnjih struktura glave.

Uzroci periferne vrtoglavice
Najčešći uzroci periferne vrtoglavice (poreklom uha) uključuju benigni paroksizmalni pozicioni vertigo (BPPV – u našem narodu poznat kao “bolest kristala u uhu”), vestibularni neuronitis, Menijerovu bolest i druge bolesti unutrašnjeg uha.

Vrtoglavica uključuje i netoleranciju pokreta, neravnotežu, plutanje ili osećaj naginjanja tj iluziju kretanja. Ovo je naročito važno istaći jer je istinska vrtoglavica često posledica bolesti unutrašnjeg uha, dok drugi pomenuti simptomi mogu biti posledica bolesti centralnog nervnog (CNS), kardiovaskularnih ili sistemskih bolesti. Iznenadni početak i živo pamćenje dramatičnih vrtoglavih epizoda su posledica bolesti unutrašnjeg uha, posebno ako je prisutan i gubitak sluha, pritisak u uhu ili zujanje u ušima sa izraženom mučninom. Postepeni i loše definisani simptomi su česti kod bolesti CNS-a, srca i drugih sistema.