đoković
printscreen/instagram
đoković

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

O rezultatima i varijantama povremenog posta (intermittent fasting) dosta se pričalo. O nuspojavama koje prate ovaj režim ishrane - vrlo retko.

Postoji čak sedam tipova fastinga, ali najpopularnija metoda je 16:8, što znači da je 16 sati dozvoljeno isključivo piti vodu ili čaj, a samo tokom osam sati je dozvoljeno da se konzumira hrana.

Nutricionistkinja Alisija Galvin preporučuje uključivanje zdrave masti poput maslinovog ulja, kokosovog putera ili avokada u poslednji obrok u danu kako bi nivo šećera u krvi bio stabilan preko noći. Ako imate problema sa spavanjem, fasting možda nije za vas.

Autofagija se takođe ne preporučuje ljudima koji su ranije imali poremećaje u ishrani, poput anoreksije ili ortoreksije.

Ovo su najčešće nuspojave ovakvog režima ishrane za koje bi trebalo da znate.

Povremeni post dolazi s određenim rizicima

Pre nego što isprobate povremeni post, svakako bi trebalo da popričate s lekarom, kaže Sai Das, profesor s Univerziteta Tufts. „Iako nema dokaza da je štetan, ne znači da je siguran za sve“, ističe.

Bićete gladni

Normalno je da tokom perioda posta čujete da vam krče creva. Kad ste u fazi gladovanja, trebalo bi da izbegavate gledanje ili mirisanje hrane jer to može da bude okidač da osetite još veću glad.

„Čitajte knjigu ili se bavite nekim aktivnostima koje će angažovati vaš um da ne biste razmišljali o hrani. Ako ne možete da izdržite, popijte vodu, kafu ili čaj“, predlaže profesor nutricionizma Juan-Ksian Pan.

Možda ćete se prejedati

Možete da dehidrirate

Neki ljudi, ako ne jedu, zaborave da moraju da piju, tvrdi Pan.

Možda ćete osećati umor

Ako ste početnik u postu, normalno je osećati umor. Vaše telo u prvim danima će imati manje energije, a možda ćete i lošije spavati. Isprobajte neke tehnike opuštanja kao što je meditacija.

Možda ćete biti nervozni

Ako ste gladni, onda ćete biti pod stresom, a možda i nervozni. Na raspoloženje najviše utiču uravnotežena prehrana i redovan san.

PROČITAJTE JOŠ: