NAMIRNICE ZVANE "TIHI UBICA" Odmah ih izbacite iz upotrebe!

“Tihi ubica” pored oštećenja bubrega i gubitka vida često dovodi do smrtonosnog ishoda.

hrana, jelo, namirnice
Foto: shutterstock

Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju više od polovine ljudi i ne zna da ima problem sa visokim krvnim pritiskom ili ga ne kontroliše redovno, što dovodi do velikog rizika po zdravlje. Visok krvni pritisak poznat je pod nazivom “tihi ubica”, pa pored oštećenja bubrega i gubitka vida često dovodi do smrtonosnog ishoda.

Visok krvni pririsak predstavlja ozbiljan zdravstveni problem širom sveta, a ako se ne kontroliše može uzrokovati iznenadnu smrt.

Ako vam je lekar dijagnostifikovao visok krvni pritisak obavezno prestanite da jedete ove namirnice i produžite sebi život!

Doktor, Lekar, nutricionista, ishrana
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom potrebno je da smanjite unos hrane koja sadrži natrijum. Američka asocijacija za srce ističe da višak natrijuma dovodi do povlačenje vode iz krvnih sudova i stvara se višak krvi što prouzrokuje povećan krvni pritisak.

Takođe, dokazano je da najviše natrijuma unosimo preko soli koje u prekomernoj dozi ima u brzoj, upakovanoj i hrani iz restorana. Američka asocijacija za srce upozorava da se u ove namirnice dodaje najviše natrijuma:

Veknica kifle sa mesom
 Foto: Bakina kuhinja

Kifle i perece – jedna pereca može da sadrži i do 230 miligrama natrijuma

Suhomesnati proizvodi – i do 2 000 miligrama natrijuma u 100 gr
Pica – jedna kriška može da sadrži 760 miligrama
Piletina – samo 100 grama gotovih pilećih štapića za pohovanje može da sadrži 600 miligrama
Supa iz kesice – jedna šolja supe iz kesice može da sadrži 940 miligrama natrijuma
Masna govedina
Jagnjetina
Svinjetina
Maslac
Sir

Poznato je da prekomerna konzumacija šećera dovodi do gojaznosti, visokog krvnog pritiska i holesterola. Međutim, istraživanja su dokazala da unos šećera može da utiče na povećanje krvnog pritiska bez obzira na kilažu čoveka. To je još jedan razlog više da izbacite iz svog jelovnika sledeće poslastice:

Sok, sokovi
Foto: Profimedia.rs

Slatki mlečni proizvodi, kao što su voćni jogurt ili sladoled

Ako često jedete hranu koja sadrži veliku količinu trans masti rizikujete da dobijete povećan holesterol, srčano oboljenje, moždani udar ili dijabetes tipa 2. Ukoliko patite od visokog krvnog pritiska obavezno izbegavajte ovu hranu:

Kokice
Margarin

Krvni pritisak mora redovno da se kontroliše, ali potrudite se da sami budete svoj najbolji savetnik i izbegnite hranu koja vam svakodnevno ugrožava zdravlje. Potrudite se da iz svog jelovnika izbacite štetne namirnice kako bi se vaše zdravstveno stanje popravilo i kako bi sebi osigurali dug život.

Povezane vesti

  • Korisnik: Djoka kurir
    08/09/2020 - 10:43
    Koliki je ovaj spisak ostaje jedino da pasem na pašnjaku travu i crknem zdrav, mada i tu ćete naći nešto štetno po zdravlje🤣🤣🤣🤣
UČITAJ JOŠ KOMENTARA