PIlule Lekovi
Shutterstock
PIlule Lekovi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Godinama već spominju se prednosti probiotika. Od toga da drže bakterije u crevima u ravnoteži, do toga da pomažu u održavanju dobrog zdravlja sistema za varenje.

Novi dokazi, međutim, pokazuju da previše probiotika može prouzrokovati prilično neprijatne simptome. Upotreba probiotika može dovesti do značajnog nakupljanja bakterija u tankom cevu, što može dovesti do dezorijentisanosti, nadutosti, bolova u želucu.

Zbunjenost i dekoncentracija

U objavljenoj studiji u kojoj je učestvovalo 30 pacijenata, njih 22 su prijavili probleme poput zbunjenosti i poteškoća povezanih sa koncentracijom, kao i nadimanje. Treba napomenuti da su svi učesnici uzimali probiotike.

"Istraživači su otkrili velike kolonije bakterija koje se razmnožavaju u tankom crevu pacijenata, ali i visok nivo D-mlečne kiseline proizvedene fermentacijom šećera bakterije laktobacilusa iz njihove hrane", rekao je direktor neurogastroenterologije na Medicinskom fakultetu u Džordžiji Satiš Rao.

Prolećni umor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poznato je da je D-mlečna kiselina privremeno toksična za moždane ćelije. Istraživači su otkrili da su neki pacijenti imali dva do tri puta veću količinu D-mlečne kiseline u krvi od normalne.

Neki su rekli da su njihova dezorijentacija i gubitak kognitivnih sposobnosti, koji su trajali od pola sata do nekoliko sati nakon jela, bili toliko jaki da su morali da napuste posao.
Prema izveštaju objavljenom u časopisu Clinical and Translational Gastroenterologi, ovo je prvi put da je uspostavljena veza između stanja mozga i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu, izazvanog visokim nivoom D-mlečne kiseline u crevima i upotreba probiotika.

Neselektivna upotreba
Iako probiotici mogu biti korisni u nekim situacijama, poput pomaganja pacijentu da obnovi bakterije u crevima nakon uzimanja antibiotika, istraživači savetuju oprez i protive se njegovoj prekomernoj i neselektivnoj upotrebi.