heljda
shutterstock.com
heljda

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Korisne supstance koje sadrži ova žitarica pomažu u čišćenju krvnih sudova, u razgradnji masnih naslaga i poboljšava celokupnog zdravlje organizma. Nedavnim istraživanjem je dokazano da je vrlo korisna i u prevenciji raka

Onkolog Majk Hajmem tvrdi da je heljda najmoćnija namirnica koju možemo da uvrstimo u ishranu. Postoji mnogo pozitivnih strana ove žitarice, a doktor izdvaja 6 najznačajnihih benefita:

Lečenje virusa i jačanje imuniteta

Helja je već decenijama vrlo popularna u tradicionalnoj medicini, a njene lekovite strane je priznala i savremena medicina, pa se tako ona preporučuje kod prehlada i virusa. Heljda napada patogene i bakterije, uništava ih, a ujedno i pomaže u jačanju imunog sistema. 

DA LI STE PROIZVODE OD HELJDE UVRSTILI U ISHRANU?

 

Čisti i jača krvne sudove

Leči anemiju

Heljda je bogata gvožđem, pa se preporučuje osobama koje pate od anemije. Redovna upotreba heljde nadoknadiće taj nedostatak.

Pomoć u mršavljenju

Odavno se heljda koristi kao glavna namirnica u raznim programima ishrane i dijetama. Ona je ukusna i niskokalorična namirnica. Bogata je mkroelemenktima koji pomažu da se brže zasitite. Sprečava napade gladi, ali i smanjuje želju za slatkišima.

heljda

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Preporučuje se trudnicama

Ova žitarica sadrži visok sadržaj folne kiseline, koja je posebno neophodna za zdravlje trudnica i fetusa, jer pospešuje hematopoezu i čini telo otpornijim na negativne efekte okruženja. 

Smanjuje rizik od raka