kavkaz, dugovečnost, kefir
shutterstock
kavkaz, dugovečnost, kefir

shutterstock

Foto: shutterstock

Neko je davno rekao da treba da se trudimo da umremo što mlađi - ali što je moguće kasnije. Sa sadašnjim znanjem o ulozi pravilne ishrane u zaštiti od bolesti, za savremenog čoveka to je sve manje san budućnosti, a sve više mogućnost koju sa nešto više truda zaista može i postići. Jedno od tih mogućnosti da sačuvamo zdravlje do duboke starosti je i je da u ishranu uvrstimo jednu od najčuotvornijih namirnica _ kefir!  Već samo pominjanje ovog punovrednog napitka asocira na Kavkaz, gde se kefir puno koristi, pa se smatra da je i to razlog što je tamošnje stanovništvo pošteđeno mnogih bolesti i - dugovečno.

Šta je kefir?

Kefir je kultivisano, fermentisano mlečno piće, poreklom iz planinskog regiona koji deli Aziju i Evropu. Kiselog je ukusa sličnog jogurtu.

Odličan je izvor kalcijuma i bogat je probiotičkim bakterijama.

DA LI KORISTITE KEFIR U ISHRANI?

 

Redovno konzumiranje povezano je sa dobrim krvnim pritiskom, ravnotežom holesterola i nivou šećera u krvi.

Na području Kavkaza ishrana se sastoji od mleka, kefira, sira, povrća (paradajz, luk, krastavac, kupus), voća (grožđe), ali i mesa, prvenstveno jarećeg i pilećeg. Stariji ljudi dnevno uzmu oko 1800 kalorija, što je znatno više od starih ljudi drugde u svetu! Međutim, sedamdeset odsto kalorija dolazi od povrća, a proteini najviše od mleka. Jede se jako malo masnoća. Krompir i hleb se, takođe, vrlo malo troše. Postoji, doduše, specijalni lokalni hleb, koji se najčešće jede topao, ali u unutrašnjosti, umesto hleba pravi se neka vrsta pogače.

Ovaj napitak prijatnog ukusa, osim što je veoma hranljiv, sprečava gnjilenje u crevima, leči i produžava život. Kefir, takođe, može uspešno zameniti majčino mleko, a pomaže i kod velikog broja raznih bolesti. Uz to, kao što rekosmo, predstavlja i vrlo korisnu hranu, a može se koristiti za salate i umake. Veoma je lagan za probavu.

Kefir pomaže i kod ženskih bolesti, katara disajnih puteva, nekih hroničnih bolesti, upale creva, bubrega, mehura, želudačnih oboljenja, povraćanja kod trudnica... Evo koje su potrebne količine kefira za pojedine bolesti kod kojih se napitak pokazao delotvornim.

hrana, narod, dugovečnost, kefir

Pixbay

Foto: Pixbay

- Kod bolesti želuca i creva uzimati pola litra kefira dnevno. Ako je u pitanju kiselina, ona obično nestaje kroz nekoliko dana.

- Kod zatvora, polalitra kefira piti pre spavanja, oko mesec dana.
- U slučaju dijareje, prvih dana uzimati litar kefira starog 48 sati, a kad proliv prestane, uzimati po pola litra.
- U slučajevima anemije i rastvaranja krvi, preporučuje se svakodnevno uzimanje litra kefira, a kod težih slučajeva i dva litra, tokom otprilike tri meseca.
-Kod bolesti bubrega i žutice, kao i kod pojedinih unutrašnjih povreda preporučuje se jedan litar kefira dnevno.

- Kefir pomaže i kod ekcema, pri čemu se dnevno koristi oko pola litre. Obolela mesta se mažu kefirom, ostavljaju preko noći, ujutro se operu, a zatim ponovo namažu.
- Kod katara bronhija pomaže upotreba pola litre kefira dnevno kroz duže vreme.
- Kod skleroze se preporučuje litar kefira dnevno tokom nekoliko meseci.
- Kod visokog krvnog pritiska potrebno je dnevno litar ovog napitka uzimati oko dva meseca

PRIPREMANJE KEFIRA

Kefir je mlečni proizvod koji nastaje usled delovanja gljivica - lactobacillus causacicus i torula kefir - na mleko. Ove gljivice - bakterije su, naime, sposobne da za 24 sata na temperaturi između 13 i 20 stepeni Celzijusa prokuvano mleko pretvore u kefir. Mleko, inače, može biti kravlje, ovčije ili kozije.
Za pripremanje napitka potrebno je nabaviti jednu posudu, najbolje od stakla, koja se može zatvoriti tako da ne propušta vazduh. Posuda se napuni prevrelim mlekom, pri čemu treba ostaviti nekoliko (1-4) centimetara praznog prostora na vrhu. Zatim kašikom u posudu stavite i gljive, zatvorite posudu i ostavite je da stoji na temperaturi od 13 do 20 stepeni. Za litar mleka potrebna je gljiva veličine tri do četiri centimetra. Kada poraste, razdelite je i dajte nekome ko želi.
Posudu koju koristite za pripremanje kefira potrebno je redovno dobro isprati. Gljivice se takođe mogu po upotrebi lagano oprati, u mlakoj vodi, da bi se odmah zatim stavile u mleko. Napomenućemo još jednom: 12 sati star kefir deluje otvarajuće na varenje, dok onaj od 48 sati zatvara creva.

PROČITAJTE JOŠ: