Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Shutterstock
Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ukoliko spadate u kategoriju žena koje imaju veći rizik od srčanog udara, zbog okolnosti koje su van vaše kontrole, lekari preporučuju da bi trebalo da obratite više pažnje na faktore životnog stila koje možete da promenite kako biste smanjili rizik. Simptomi srčanog udara nisu isti kod žena i kod muškaraca, i baš zbog toga stručnjaci smatraju da bi svaka žena trebalo da se upozna sa ovih 8 simptoma koji ukazuju na srčani udar.

Žene i muškarci imaju različite simptome
Pokušajte da se setite kako se najčešće u medijima ili literaturi ilustruje srčani udar. Ta slika izgleda otprilike ovako – muškarac se češće hvata za prsa od bola i pada na zemlju. I dok je bol u grudima najčešći simptom i kod muškaraca i kod žena, manje je verovatno da će žene doživeti tako dramatičnu scenu kao muškarci. Žene češće doživljavaju bol u grudima, zajedno sa mučninom i „lepljivom kožom“. Istraživanja su pokazala da je srčana bolest danas „ubica broj jedan“ kada su žene u pitanju.

1. Otežano disanje

Iako muškarci, takođe, imaju ovaj simptom, žene će verovatno imati otežano disanje, čak i bez istovremenih bolova u grudima. Poteškoće sa disanjem su obično iznenadne i mogu da se jave bez očiglednog razloga i bez ikakvog napora.

2. Bolovi u gornjem delu tela

Bol u vratu, leđima, vilici, zubima, rukama (obično levoj) i lopaticama čest je simptom srčanog udara kod žena. Lekari ga nazivaju „zračećim“ bolom i rezultat je činjenice da srce ima mnogo manje nervnih završetaka od, recimo vrha prsta, gde će bol biti lokalizovan. Kada je srce povređeno, bol se može osetiti u drugim oblastima, ali, generalno, bol povezan sa srčanim udarom ograničen je na gornji deo tela i nije verovatno da ćete se spustiti ispod pupka.

3. Mučnina, povraćanje i uznemireni stomak

Prema statistici, žene imaju dvostruko veću verovatnoću od muškaraca da dobiju srčani napad uz povraćanje ili da imaju probleme sa probavom, poput gorušice. To se često dešava zato što je blokirano snabdevanje krvlju desne koronarne arterije koja se proteže do dna srca.

4. Umor i problemi sa spavanjem

Mnoge žene, otprilike polovina, koje dožive srčani udar prijavljuju umor koji dolazi iznenada i nema očigledan uzrok. Jedno istraživanje izvedeno na 515 žena koje su imale srčani udar, pokazalo je da je 70,7 odsto njih prijavilo umor koji ih je mučio više od mesec dana pre nego što su doživele srčani udar. Ova studija takođe je otkrila da je oko polovine njih imalo problema sa spavanjem. To znači, kako kaži lekari, da bilo kakve nagle promene u načinu spavanja mogu da budu znak upozorenja.

5. Simptomi slični gripu

Ostali nejasni, ali možda po život opasni znaci srčanog udara su simptomi slični gripu. koji takođe mogu uključivati umor. Ako se osećate kao da jednostavno ne možete da radite ono što inače možete da završite tokom dana, trebalo bi da uzmete u obzir da postoji neki problem sa srcem, ističu lekari, koji podsećaju da je ovo jedna od najčešćih žalbi koje žene navode.

znojenje

pixbay

Foto: pixbay

6. Hladan znoj

Mnoge žene prijavljuju „lepljivu kožu“ kao jedan od simptoma koje su primetile pre dobijanja srčanog udara. Stručnjaci kažu – to nije neobično. Budite oprezni ako vas iznenada oblije hladan znoj, posebno ako ste sigurni da ne prolazite kroz menopauzu. Srećom, ovo je možda jedan simptom koji vas zapravo odvede u bolnicu pre nego što bude kasno. Jedna studija sprovedena na oko 1.000 pacijenata otkrila je da je manje verovatno da će oni koji su se osetili da imaju iznenadni problem sa znojenjem, između ostalih simptoma, odložiti dolazak u bolnicu.

7. Bol i pritisak u grudima

Klasični bolovi u grudima možda nisu glavni simptom srčanog udara kod žena, ali se to sigurno dešava. Postoje ogromna preklapanja između simptoma muškaraca i žena, kažu stručnjaci, i bilo koji akutni bol ili pritisak u grudima, poput klasičnog „osećaja kao da imate slona na grudima“ zaslužuju trenutnu pažnju. Lekari podsećaju da bez obzira na to koji je simptom u pitanju – ako je nešto novo i ne prestaje, bolje je da biti siguran i proveriti o čemu se radi.

8. Lagana vrtoglavica i nesvestica

Osećanje poput vrtoglavice je još jedan gotovo nepoznat simptom srčanog udara. Prema studiji iz 2003. godine, otkriveno je da je 39 procenata žena sa srčanim udarom prijavilo da se baš tako osećalo kako je napad napredovao. Žene, na primer, češće od muškaraca imaju ne samo vrtoglavicu, već čak i nesvesticu, a stručnjaci smatraju da ona potiče od od blokade jednog od krvnih sudova koji vode do srca.