JOŠ UVEK NIJE PRONAĐEN LEK Poremećaj "Alisa u zemlji čuda" zahvatio svet: Napadi su zastrašujući

Malo kome je poznato da postoji.

Alisa u zemlji čuda, žena, dete
Foto: shutterstock

Dvadesetdevetogodišnja Britanka Ebigejl Mos zna tačno kako se osećala Alisa u zemlji čuda kada je naglo počela da raste ili da se smanjuje.

Sindrom Alise u zemlji čuda, koji je naziv dobio po slavnom romanu, čini da pacijentima sve deluje isto kao kod Alise kada je popila napitak, a kod Abigejl je dijagnostikovan posle gledanja hit televizijske serije "Doktor Haus" u kojoj je pacijent imao isti poremećaj.

Alisa u zemlji čuda, žena, dete
Foto: shutterstock

Do tada su je lekari zbunjeno gledali godinama. "Napadi su bili zastrašujući i što je najgore niko nije znao šta je to. Mnogo više istraživanja treba da se uradi, ja ne mislim da je sindrom redak kao što većina psihologa veruje", rekla je Abigejl.

Mos je halucinacije prvi put doživela sa pet godina i tada su se ponavljale skoro svakog dana, a sada oko pet puta godišnje. Napadi se mogu desiti bilo gde i u bilo koje vreme, a pored promena telesne slike i vizuelne percepcije, sindrom uključuje osećaj da je vreme suviše brzo ili suviše sporo, kao i iskrivljenu percepciju zvuka.

Alisa u zemlji čuda
Foto: shutterstock

Najčešći je kod dece, ali ga neki ljudi doživljavaju i kasnije u životu. Uzrok se ne zna, ali se smatra da je povezan sa migrenom, epilepsijom i žlezdanom groznicom. Trenutno ne postoji poznat tretman, osim da se traži osnovni uzrok koji može biti tretiran.

Alisa u zemlji čuda
Foto: shutterstock

 

 

Povezane vesti