POZNATI VIRUSOLOG OTKRIVA: Ova vakcina je najotpornija na mutacije korona virusa

Postoji velika zabrinutost naučnog sveta kako sa postojećim vakcinama delovati na opasne uracije koronavirusa

Vakcina
Foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

U celom svetu poseno zabrinjava pre svega brazilska varijanta koronavirusa. Kod nje postoji mogućnost da više nije dovoljan imunitet stvoren nakon što je osoba prebolela zarazu korona-virusom ili je vakcinisana.

Virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu dr Milanko Šekler kaže da kineska vakcina protiv korona virusa sporije stvara imunitet, ali da je prema tvrdnjama naučnika sa Kembridža i Oksforda, ta vakcina najotpornija na mutacije virusa.

Šekler je rekao da su vakcine kineskog proizvođača Sinofarm ispitivale američke laboratorije i podsetio na izjavu jednog od američkih virusologa sa Univerziteta u Merilendu od prošle nedelje da su sve istočne vakcine bezbedne i efikasne i da se to odnosi na kineske, indijske i rusku Sputnjik V.

-To je klasična vakcina, stručnjaci sa Kembridža i Oksforda kažu da je na pojave mutacija najotpornija kineska vakcina, jer je u njoj cela virusna čestica-, rekao je Šekler za TV K1.

Komentarišući izjavu rukovodioca Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti Gao Fu da se zbog niske efektivnosti kineskih vakcina razmatra kombinovanje vakcina protiv kovida-19, Šekler je rekao da kineska vakcina Sinofarm sporije pravi imunitet za razliku od zapadnih -instant- vakcina koje se zasnivaju na jednom antigenu.

-S protein jeste jak antigen, ali pošto su sve bacili na jednu kartu, moguće je da, ako se taj protein bitnije izmeni, da drastično pada efikasnost te vakcine, jer ne stvara druga antitela-, objasnio je Šekler.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

 • Korisnik: Zahvaljujući
  13/04/2021 - 17:31
  provakseronji , veterinaru Hekleru, odlučio sam odustati od vakcinacije ove decenije... tako na mene deluije agresivna kampanja, a vi režimski botovi uprcajte u sebe dve kineske i jednu Pfizer mRNK, to vam je inače jedina poslovna obaveza, jer nemate ni stoliocu u JP gde ste zaposleni.
  • Milos @Zahvaljujući
   14/04/2021 - 10:48
   Ne lupetaj budalo!
UČITAJ JOŠ KOMENTARA