Kumin, začin, ukus, jelo
Profimedia
Kumin, začin, ukus, jelo

Profimedia

Nije novost da su naši preci poznavai tajne bilja i služili se njihovim lekovitim svojstvima svakodnevno. Mnogi sačuvani recepti jednako su blagotvorni i danas, samo ih se treba prisetiti i pripremiti. Za neke od njih nije vam potrebno mnogo namirnica, važnije je malo dobre volje. Dobre i korisne stvari ne bi se trebale zaboravljati, pa tako ni ovaj recept koji osigurava brz oporavak od grlobolje – rezultate ćete osetiti već za četiri sata.

Jer, pre svega, ono što je dobro i korisno – nikad se ne zaboravlja.

Upali grla i krajnika na kraj možete da stanete ovim receptom:

80 gr mlevenih semenki kima (lat. Carum carvi) prelijte sa 200 ml vode i kuvajte 15 minuta. Smesa koju ćete dobiti biće gusta i ratezljiva, izgledaće poput taloga kafe.
Procedite i dodajte 50 ml vode pa pustite da ponovo prokuva. Kada skinete smesu s vatre, dodajte jednu kašika konjaka ili vinjaka i to je sve.

sok

Screenshot

Foto: Screenshot

Dobijeni napitak pijte svakih 30 minuta po 1 kašiku. Već nakon dva sata bol će jenjavati, a gutaćete sve lakše. Nakon četiri sata završite ispijanje napitka, više neće biti ni potrebno. Ako imate težu upalu, nastavite da pijete napitak duže.

Lekovita smesa se preporučuje svima koji češće obolevaju od prehlada, upala grla i krajnika.

PROČITAJTE JOŠ: