Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi
Shutterstock
Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi

Shutterstock

Sport trening vežbanje mišići trbušnjaci trčanje čučnjevi, Foto: Shutterstock

Dobro je poznato da kardiovaskularni sistem obuhvata ne samo srce, već i krv (arterije, kapilare, vene) i limfne sudove. Takođe je poznato da se krv kreće unutar zatvnoreno cirkulacionog sistema u obliku urođenih jednosmernih tokova - velikih i malih krugova cirkulacije krvi. Malo je poznato da postoji periferno interaorganosko srce, a to su mišići donjih ekstremiteta.

Klasični čučnjevi: stanete u blagi raskorak, ispružite ruke ispred sebe, spustite se u duboki čučanj i ustanete uz izdisaj nije opterećenje srcu - nego pomoć.

"Periferno srce" pokupi arterijski talas krvi i vraća ga nazad u srce, poštujući potrebnu brzinu i volumen protoka krvi. Priroda nije izmislila druge mehanizme za održavanje normalnog protoka krvi. Dakle, slabe noge znače slabo srce!

Moja preporuka su obično dve vrste čučnjeva: sa ispruženim rukama i bez oslobca i sa osloncem (pridržavate se za prečke ili za stolicu ili sto).

Ja lično radim čučnjeve sa osloncem jer oslobađam kičmu pritiska i vežbam samo noge. Puštam "perifernom srcu" da se dobro istrenira," priča doktor Bubnovski.

Doktor Bubnovski savetuje da radite čučnjeve u vodi, jer ćete tako smanjiti pritisak na zglobove i kukove, a opet ćete istrenirati noge.

Korona, treninig, teretana, vežbanje

Shutterstock/ Drazen Zigic

Korona, treninig, teretana, vežbanje, Foto: Shutterstock/ Drazen Zigic

"Moj savet je da uradite dnevno seriju od 10 čučnjeva i to tri puta. Znači ujutru 10 čučnjeva, u podne 10 čučnjeva i uveče 10 čučnjeva. Ako ne osećate upale mišića, povećajte seriju čučnjeva. Nemojte da žurite. Ne budite fanatici. Samo polako i postepeno povećavajte broj čučnjeva. Možete dnevno da radite i do 50 čučnjeva tako što ćete raditi pet serija po 10 čučnjeva.

Kada "uđete u štos" i čučnjevi vam postanu lagani kao vežba, radite ih odjednom u razmaku od minut između serija. Kada završite sa čučnjevima, istegnite noge dobro kako sutra ne biste osećali bol zbog vežbe.

Zatim noge istuširajte hladnom vodom ili ako možete držite ih u hladnoj vodi 10 do 15 minuta. Nakon toga osušite noge grubim peškirom i namažite uljem ili kremom.

Samo ovako ćete obezbediti zdravlje srcu," ubeđen je doktor Bubnovski.