DOKTOR RADMILO JANKOVIĆ
printscreen/twitter
DOKTOR RADMILO JANKOVIĆ

printscreen/twitter

Foto: printscreen/twitter

Britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju, a na teritoriju naše zemlje donela ga je putnica iz Londona. Ona je imala negativan PCR test, ali je virus ipak izolovan.

Britanski soj koronavirusa nazvan je B.1.1.7, a naučnici su ocenili da se ova mutacija korone širi čak 70 odsto brže od dosadašnjeg dominantnog soja.

Prof. dr Radmilo Janković, zamenik direktora KC Niš izjavio da bi ovaj soj mutiranog virusa mogao izazvati i do 40 odsto više smrtnih ishoda. 

"Nesumljivo da prisustvo Kent mutacije u populaciji dovodi do dramatično bržeg zaražavanja, te stoga to predstavlja epidemiološki izazov. Nažalost, podaci koje je izneo britanski premijer Boris Džonson, a koji se baziraju na istraživanjima referentnih britanskih laboratorija, ukazuju da bi ovaj mutirani soj Sars-Cov-2 mogao izazvati i do 40 odsto više smrtnih ishoda. Ti podaci, iako još preliminarni, deluju prilično dramatično i predstavljaju ozbiljno upozorenje", naglašava prof. Janković.

On naglašava da su dosadašnji podaci bili prilično oskudni, ali i da su oni koji postoje kontradiktorni.

korona

shutterstock

Foto: shutterstock

Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redosled simptoma novog soja virusa i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila SZO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva kovida 19.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sledećim redom:

- Groznica

- Kašalj i bolovi u mišićima

- Mučnina i povraćanje

- Dijareja

"Jedina dobra stvar je da je, sva je prilika, da imunitet nastao vakcinacijom štiti efikasno i od ovog soja virusa. Svakako treba biti jako obazriv u svetlu zvanične informacije da se Kent soj pojavio i u našoj zemlji", kaže prof. Janković.