NEČEMO IH NASILNO ODVAJATI Šta će biti sa decom čiji će roditelji ili staratelji biti zaraženi korona virusom?

U potrazi za idealnim rešenjem

deca
Foto: Shutterstock

Situacija sa korona virusom iz dana u dan otvara nova pitanja i probleme. Jedan od njih je šta će biti sa decom kada su oba roditelja zaražena ili sa decom samohranih roditelja koji moraju u kolektivni smeštaj, a deca su zdrava.

- Deca čiji roditelji budu zaraženi koronom neće biti na silu odvajana od majki i očeva, već će se tražiti najbolje moguće rešenje za sve - kaže za “Žena.rs” epidemiolog dr Predrag Kon.

deca
Foto: Shutterstock

On objašnjava da ne postoji model, niti pravilo kako će se postupati u ovakvim situacijama.

- Zaista ne znam. To je veliki izazov. Potrebno je da se čitavo društvo uključi u pronalaženje rešenja, ali neće se činiti ništa nehumano - objašnjava dr Kon.

On kaže i da će se postupati od slučaja do slučaja, kao i da je mnogo opasnije da se bolesni roditelji ne izoluju.

- Imali smo slučaj da su oba roditelja na Infektivnom i da o detetu ne mogu da brinu. Uz saglasnost i potpis majke dete je poslato kod rođaka u unutrašnjost - navodi Kon.

Epidemiolog objašnjava da se u ovakvim slučajevima mora voditi računa o starosnoj strukturi, budući da su stariji članovi porodica, bake i deke rizična populacija.

deca
Foto: Shutterstock

- Verujem da će se svi snaći nekako, a ako ne postoji rešenje, da će se društvo uključiti i odreagovati na pravi način. Slučajevi da roditelji nisu u stanju uračunljivosti ekstremno su retki - zaključuje on.

Povezane vesti