surutka
Shutterstock
surutka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Surutka u prahu se dobija industrijskom preradom mleka i ne može da konkuriše domaćoj surutki.

Kako se pravi surutka:

Prokuvati litar mleka i dok je još vrelo, dodati sok od jednog limuna. Ostaviti da odstoji neko vreme, dok se ne odvoji providna zelenkasta tečnost (surutka) koju treba presuti u flašu i odložiti u frižider. Ono što preostane jeste ukusan, mladi domaći “rikota” sir.

Uzima se jedna manja ili veća kašika surutke i stavlja se u 2 dl vode (jedna čaša) i pije se uz svako jelo. Ovo će naročito pomoći osobama koje su sklone gorušici.

Surutka za detoks

Jetra je jedini organ u ljudskom telu koji ima moć regeneracije, a ima ključnu ulogu u preradi hrane i detoksikaciji organizma.

Istorijat

Još početkom prošlog veka, evropska elita odlazila je u švajcarske banje, gde su se, osim termalnim vodama, zdravstveni problemi lečili i surutkom – i to problemi od opstipacije i gojaznosti, preko hormonalnih poremećaja i ateroskleroze, do oboljenja jetre i gušterače. Ova terapija potom je pala u zaborav, da bi je naučna istraživanja sprovedena pre desetak godina ponovo vratila u žižu interesovanja.

Istraživanja

Pročitajte još: