Kapućino Kafa
Profimedia
Kapućino Kafa

Profimedia

Zbog svojih lekovitih osobina, cimet se od davnina koristio se u mnogim medicinskim tradicijama sveta, posebno u ajurvedi.

Eksperimentalno je dokazano da cimet snižava i nivo masti i lošeg holesterola, da ima fungicidno dejstvo jer uništava gljivice i sprečava njihov razvoj. Salicilat u cimetu snižava temperaturu i deluje protiv upala. Osobina njegovih esencijalnih ulja da deluju antimikrobno daju mu mogućnost i osobinu konzervansa.

Zbog ovih baktericidnih svojstava možete ga koristiti kao prirodni konzervans hrane jer ako se doda hrani on će sprečiti njeno kvarenje i stvaranje bakterija. Prijatan miris ovog začina podsticajno deluje na rad mozga pri čemu naročito poboljšava pažnju, radnu memoriju i vizuelni doživljaj. Cimet je odličan izvor mangana, gvožđa, kalcijuma, bakra i cinka i ostalih bitnih minerala. Od vitamina sadrži vitamin C, K, pirodoksin (B6) i riboflavin (B2).

Upravo, zbog svega navedenog postoji mnogo razloga zašto treba da ga koristite svakodnevno. Najbolji način za to je da ga svakog dana stavljate u kafu, posebno u jutarnju kafu.

Evo koje dobrobiti će vaš organizam imati ukoliko ga svakog jutra dodajete u kafu.

1. Jača imunitet

Dovoljno je da se doda četvrtina kašičice cimeta u vruću kafu i vaše telo će moći da se izbori sa virusima i bakterijama.

2. Stimuliše mozak

Cimet poboljšava pamćenje, održava vas budnim i jača koncentraciju.

3. Smanjuje nivo šećera u krvi i nivo holesterola

Redovna upotreba cimeta može da vas zaštiti od dijabetesa i povišenog holesterola. Potrebno je samo 6 grama dnevno.

4. Smanjuje menstrualne bolove

Dakle, žene koje imaju bolne menstruacije, piću i hrani treba da dodaju cimet.

5. Poboljšava cirkulaciju i povećava nivo energije

Vruć napitak, na primer kafa, sa četvrtinom kašičice cimeta će povratiti energiju i podstaći cirkulaciju. Ovakva kombinacija je posebno korisna za ljude koji uvek imaju hladne noge i ruke.

Cimet ide uz kafu, kapućino, tursku ili instant kafu, čak u čokoladno mleko ili čaj.