doktorka tanja jovanović
screenshot
doktorka tanja jovanović

screenshot

Foto: screenshot

"Nema nikakvog razloga za to da brinemo koju ćemo vakcinu primiti, jer imunitet koji se razvija posle vakcinacije je potpuno identičan nazavisno od toga da li se radi o jednom ili drugom tipu vakcine, rekla je dr Tanja Jovanović, virusolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ona je razjasnila svima koji se dvoume da li da prime vakcinu i koja je bolja, a pri tom nemaju neko posebno medicinsko znanje, odnosno pokušaju da razluče koje su prednosti, a koji su nedostaci odredenih vakcina.

"Kada je vakcina registrovana od strane Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) znači da se radi o vrlo bezbednoj, vrlo efikasnoj vakcini koja ima svoj odredeni cilj", objasnila je dr Jovanović.

"Jedna je američko-nemačka vakcina, druga je ruska, ali i jedna i druga vakcina pripadaju novoj generaciji vakcina u tehnološkom smislu njihove proizvodnje, tako da i jedna i druga stimulišu i produkciju antitela i ćelijski imunitet koji je bitan za odbranu od infekcija", navela je Jovanović.

Očekuje se da će krajem januara u Srbiju stići i određena količina kineske vakcine koja je, kako kaže, napravljena jednom klasičnijom tehnologijom.

"Građani imaju iskustva sa takvom vrstom vakcina jer je napravljena na sličan način kao i vakcina protiv gripa, ali opet ponavljam sve te vakcina u stvari stimulišu na sličan način imunski odgovor i štite nas od infekcija", dodaje Jovanović.

Ona smatra da ipak poslednju reč o izboru vakcine treba da daju izabrani lekari koji u skladu sa našim psihofizickim stanjem odlučuju koja je vakcina najbolja za nas.

Korona, vakcina

Shutterstock/M-Foto

Foto: Shutterstock/M-Foto

Govoreći o tome ko sme, a ko ne sme da primi vakcinu odgovara da to zavisi od slučaja do slučaja i da poslednju reč daje takođe izabrani lekar koji je upoznat sa stanjem pacijenta.

"Ako imate neku akutnu infekciju praćenu temperaturom, a nije korona vi u tom momentu ne možete da primite vakcinu. Zatim, ukoliko imate neku hroničnu bolest koja zahteva aktivnu terapiju, vi u tom periodu kad se prima aktivna terapija ne možete da primite vakcinu", objašnjava Jovanović.

Takođe kaže i da još uvek nemamo dovoljno iskustva sa virusom i ukoliko žene planiraju trudnoću ili ukoliko su trudne ne treba da prime vakcinu.

Dodaje da to ne znači da vakcina nije bezbedna već da samo nije uradeno dovoljno ispitivanja.

Navodi i da građani imaju mogućnost da sva pitanja o vakcinaciji pošalju Institutu Batut koji će kao savetodavno telo brzo odgovoriti.

PROČITAJTE JOŠ: