Korona, ljudi
Tanjug/AP
Korona, ljudi

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Bilo zbog dehidracije ili mučnine, svi su u nekom trenutku doživeli vrtoglavicu, no tokom pandemije trebalo bi posebnu pažnju obratiti na to.

Prema nedavnom istraživanju objavljenom u časopisu "Uši, nos i grlo žurnal", ovaj simptom mogao bi biti suptilni znak da imate kovid-19. Istraživači navode da je iznenadna vrtoglavica jedna je od glavnih kliničkih manifestacija kovida-19. No, to ih nije toliko iznenadilo s obzirom na to da je vrtoglavica i ranije bila vezana uz neke virusne infekcije.

Istraživači su analizirali 14 različitih studija koje su uključivale 141 pacijenta koji su imali vrtoglavicu dok su bili zaraženi. U retkim slučajevima vrtoglavica je navedena kao jedini simptom bolesnika, ali češće je bila popraćena drugim simptomima.

Korona
Foto: Tanjug

Bez obzira na to, istraživači su apelovali na to da bi lekari "trebali biti na oprezu, posebno kada se pojave neobični simptomi poput vrtoglavice, jer se lako mogu prevideti."

Autori studije navode da bi vrtoglavicu trebalo temeljito istražiti, kako bi se utvrdio uzrok.

Kajzer Helt Njuz  navodi da bi se vrtoglavica mogla biti česta pojava kod starijih osoba. Medicinski stručnjaci navode da bi osobe koje iskuse ekstremne vrtoglavice o tome trebalo da obavestite lekare, naročito ako nema jasnog uzroka poput napornog vežbanja ili dehidracije.

No, osim kovida-19 i neke druge stvari mogu biti uzrok vrtoglavice, a Best Lajf navodi četiri potencijalna uzroka: Srčani ili moždani udar, upala unutarnjeg uha, kontraindikacije nakon uzimanja nekih lekova, imate neku drugu virusnu infekciju.