Najmoćniji lek za čišćenje pluća - čuveni indijski čaj, evo kako se sprema
alo.rs
indijski čaj
Foto: printscreen/recepti

Čuveni indijski čaj pod nazivom Masala sačinjen je od kombinacije određenih začina koji se sjedinjujuju i pretvaraju u prah, a zatim se konzumiraju tako što se prah sipa u crni čaj, vrelo mleko i vodu.

Masala čaj ima jak, zalinski ukus, ali je vrlo prijatan za konzumiranje, naročito ako mu dodate malo meda. Njegovi sastojci puni su vitamina, minerala i antioksidanata, pa se masala preporučuje za jačanje imuniteta, prevenciju upalnih procesa u telu i čišćenju respiratornog sistema, odnosno za detoks pluća, izbacivanje sluzi i u prevenciji i lečenju kašlja.

Crni čaj, takođe, čuva zdravlje srca. Samo tri šoljice dnevno ovog čaja mogu smanjiti šanse od kardiovaskularne smrti. Pomaže pri mršavljenju – uz odgovarajući režim ishrane, crni čaj je odličan dodatak celokupnom planu mršavlje žnja.

indijski čaj
Foto: printscreen/recepti

Crni čaj, takođe, usporava starenje, oslobađa od stresa, smanjuje bolove mišića te štiti od zubnog plaka i karijesa.

Vrlo lako ga možete napraviti u kućnim uslovima, a ovaj recept je jedan od bojih verzija:

Sastojci:

40 g semena kardamona
20 g karanfilića
20 g bibera u zrnu
8 g cimeta
10 g semena morača
30 g suvog đumbira
6 grančica sušenog bosiljka
1/2 muskantnog oraščića
1 kašika crnog čaja
1 šolja mleka
2 šolje vode
2 kašičice meda

Priprema:

Seme kardamona, karanfilić, biber, cimet i seme morača sipajte u tiganj i ostavite da se peče na blagoj vatri uz stalno mešanje oko par minuta. Kada polne da se oseća miris biljaka, sklonite sa strane, Zatim isti postupak ponovite sa đumbirom, a zatim sa bosiljkom i muskantnim oraščićem. Sve sastojke koje st e prethodno pekli na tiganju ubacite u blender i umutite dok ne dobijete jedinstven prah. Dobijeni masala prah stavite u teglu.

indijski čaj
Foto: shutterstock

2 šolje vode stavite u šerpu i ostavite da proključa, a zatimdodajte kašiku crnog čaja, 1/2 kašičice masala praha i 1 šolju mleka. Ostavite još mi nut da se kuva, a zatim proicedite i dodajte med. Dobro izmešajte i uživajte u zdravom i uksunom čaju.

PROČITAJTE JOŠ: