srce, zdravlje
shutterstock
srce, zdravlje

shutterstock

Foto: shutterstock

Nakon otpuštanja iz bolnice, oštećenje srca pronađeno je u više od polovine hospitalizovanih pacijenata sa covid 19, pokazali su rezultati nedavne britanske studije koja je objavljena ovog februara u medicinskom časopisu European Heart Journal. Istraživanje je obuhvatilo 148 pacijenata lečenih od ozbiljnog covid 19 u šest bolnica u Londonu. Analiza je pokazala da su svi pacijenti imali povišen nivo proteina zvanog troponin, koji se ispušta u krv kada je povređen srčani mišić.

Zapaljenje srčanog mišića, ožiljci i odumiranje srčanog tkiva
Mnogi hospitalizovani pacijenti sa covid 19 imaju povišene nivoe troponina, kada su kritično bolesni, a telo ima preterani imuni odgovor na infekciju, primetili su istraživači. MRI snimanja srca pacijenata obavljena su najmanje mesec dana nakon otpusta iz bolnice, a skeniranja su pokazala da je 54 odsto pacijenata imalo oštećenje srca. Ta oštećenja uključivala su zapaljenje srčanog mišića, ožiljke ili odumiranje srčanog tkiva, kao i ograničeno snabdevanje srca krvlju, a neki pacijenti imali su kombinacije sve tri vrste oštećenja, pokazali su nalazi po kojima je oko jedna trećina pacijenata bila na respiratoru u jedinici intenzivne nege.

Tokom teške infekcije covid 19, srce može biti direktno pogođeno
– Povišeni nivoi troponina povezani su sa lošijim ishodima kod pacijenata sa covid 19, a oni sa ozbiljnom bolešću često imaju već postojeće zdravstvene probleme sa srcem, uključujući dijabetes, povišeni krvni pritisak i gojaznost. Međutim, tokom teške infekcije covid 19, srce takođe može biti direktno pogođeno. Teško je otkriti kako se srce može oštetiti, ali MRI skeniranje srca može da identifikuje različite obrasce povreda, što nam može omogućiti tačnije dijagnoze i efikasnije, ciljane tretmane – objasnila je koautorka studije Marianna Fontana, profesor kardiologije na University College London.

kovid korona zaštita maske zaštitna odela bolnica

Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Srce u riziku od različitih vrsta povreda

Stručnjaci ističu da su neka oštećenja srca kod pacijenata mogla da budu prisutna pre nego što su se zarazili infekcijom covid 19. Ali, MRI snimci pokazali su i postoji nešto novo što je verovatno izazvano covid 19, smatra profesor kardiologije Marianna Fontana.

– Što je najvažnije, obrazac oštećenja srca bio je promenljiv, što ukazuje da je srce u riziku od različitih vrsta povreda. Iako smo otkrili samo malu količinu trajnih oštećenja, videli smo povredu srca koja je bila prisutna čak i kada je srce imalo funkcija pumpanja – rekla je Fontana. U najtežim slučajevima, kako je dodala, postoji zabrinutost da bi ova oštećenja u budućnosti mogla da povećaju rizik od srčane insuficijencije, ali potrebno je još istraživanja.

Studija daje dve mogućnosti
Profesor kardiologije Marianna Fontana Fontana navodi da nalazi studije nude dve mogućnosti. Jedna je pronalaženje načina za sprečavanje oštećenja srca. Iz nekih obrazaca koje su istraživači videli, kako je rekla, zgrušavanje krvi možda igra ulogu u oštećenju, a za to postoje potencijalni tretmani.

– Drugo, otkrivanje posledica oštećenja srca tokom rekonvalescencije može da identifikuje subjekte koji bi imali koristi od posebnih pratećih tretmana lekovima kako bi zaštitili funkciju srca tokom vremena – naglasila je Fontana.

PROČITAJTE JOŠ: