Bol u zglobovima
Shutterstock
Bol u zglobovima

Shutterstock

Bol u zglobovima, Foto: Shutterstock

Pored tih tegoba, u poslednje vreme se često ističe još jedna tegoba - burzitis, i to sakroilijačni burzitis. Reč je o zapaljenju sluzne kesice ispunjene tečnošću koja je deo zglobno-mišićnog aparata u donjem delu lumbalne kičme.

Mogući uzroci

Mogući uzroci

Shutterstock

Mogući uzroci, Foto: Shutterstock

Zapaljenje burze može se javiti nakon povrede, ponavljanja istih pokreta u toku rada ili u toku fizičke aktivnosti, kao posledica naglog istezanja mišića ili vremenski dugo istezanje pojedinih mišićnih grupa. Pored upale sakroilijačne burze koja nastaje kao posledica nekretanja, što dovodi do pojačanog pritiska i naprezanja u donjem delu leđa, javljaju se trohanterični burzitis (u nivou zgloba kuka), studentski lakat, Bekerova cista (burza zatkolene jame), kao i burzitis zgloba ramena. Posledica zapaljenja, nekretanje, dovodi do pojačanog pritiska i naprezanja u donjem delu leđa. Čest ili konstantni mehanički pritisak na aktuelnu regiju je jedan od najčešćih razloga zapaljenja sakroilijačne burze.

Simptomi i dijagnostika

Prilikom dodira javlja se bol jačeg intenziteta koji dovodi do ograničene pokretljivosti zgloba, a javlja se prilikom pokreta. Prisutan je otok, koža može biti crvena i topla. Kod jačih upala bol se može razlivati po celoj lumbalnoj regiji. Pojedini simptomi su jako slični ili isti sa simptomima koji prate problem sa lumbalnom kičmom, problem diskus hernije, kao i drugi problemi koji potiču iz drugih struktura lumbalne kičme.

Lečenje i rehabilitacija

Lečenje i rehabilitacija

Shutterstock

Lečenje i rehabilitacija, Foto: Shutterstock

Kod akutnog burzitisa potrebno je mirovanje zgloba, hlađenje ledom, davanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova i gelova. Ukoliko nakon pet do sedam dana tegobe i dalje traju, neophodno je sprovođenje fizikalnih procedura u cilju smanjenja upale, otoka i bola. Po smirivanju tegoba i bola pacijent se uključuje u kineziterapijski tretman gde mu se određuju specifične vežbe za povećanje mišićne snage, povećanje mišićne elastičnosti i fleksibilnosti, povećanje mobilnosti zgloba. Vežbe su dozirane, individualne za svakog pacijenta ponaosob.

PROČITAJTE JOŠ: