Ljuta papričica
Shutterstock
Ljuta papričica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Hormon raspoloženja u ljutini
Kapsaicin, prisutan u ljutim papričicama, s druge strane podstiče lučenje endorfina – hormona raspoloženja. Smatra se da kapsaicin spaljuje nervne završetke na jeziku i u ustima, pa kako bi se zaštitio od povrede, mozak luči sredstvo protiv boli – endorfin.

Hrana je za mnoge snažan sedativ
Ljudi koji jedu više nego što je potrebno, uglavnom osećaju nedostatak nečega i to pokušavaju da ublaže jelom. Hrana je za mnoge snažan sedativ, ali nekad i razlog da se posle nekog prejedanja ne osećaju bolje, već lošije i u fizičkom i psihičkom smislu.

Psihijatri su otkrili da neki ljudi jedu određenu vrstu hrane zato što je zdrava za srce ili štiti od kancera. Ali šta da jedemo ako hoćemo da izbegnemo depresiju ili demenciju? Sve te bolesti se ne mogu nikako izlečiti hranom, ali možemo nekim vrstama namirnica da damo prednost kako bi smo ublažili posledice nekih stanja ili bolesti.

Zelena salata i ugljeni hidrati za dobro raspoloženje
Otkriveno je da su ljudi koji unose male količine ugljenih hidrata (oko 20 do 40 grama dnevno) skloniji depresivnim stanjima. Ugljeni hidrati podstiču lučenje serotonina koji popravlja raspoloženje. Namirnice poput mleka, piletine i banana izazivaju osećaj prijatnosti, jer stimulišu oslobađanje neurotransmitera dopamina, odgovornog za stanje budnosti, mentalnu oštrinu i pojačanu aktivnost.

Izbegavajte slatkiše, osim crne čokolade
Izbegavajte visoko rafinirani šećeri koji se nalaze u slatkišima brzo ulaze u krvotok i izazivaju pojačano lučenje insulina, koji je potreban kako bi šećer ušao u ćelije pojedinih tkiva. Posledica je naglo sniženje glukoze u krvi i pojava stanja hipoglikemije. U tom stanju osoba gubi koncentraciju, oseća se razdražljivo, nervozno i pospano.