NEOČEKIVANO NAUČNO OTKRIĆE Žene sa pritiskom iznad 110, treba da se jave lekaru, evo i zbog čega

Naglo povećanje na 120/70 mmHg za žene koje pate od ovog problema može biti znak za alarm

Zdravlje Krvni pritisak Aparat za merenje pritiska
Foto: Shutterstock

Istraživači iz Medicinskog centra "Cedars-Sinai" (SAD) došli su do iznenađujućeg otkrića analizirajući rezultate merenja krvnog pritiska kod 27 hiljada ljudi.

Ispostavilo se da žene imaju nešto niži pritisak u odnosu na jači pol. Kod njih sistolni (gornji) pritisak u proseku iznosi 110 mmHg.

Sve preko ovih vrednosti povlači rizik od razvoja svih vrsta kardiovaskularnih bolesti, kažu stručnjaci koji su rezultate ove studije objavili u časopisu "Circulation".

Šta to u praksi znači? Da li žene treba da pohitaju kod lekara ako im je gornji pritisak iznad 110 mmHg?

Samo ako je žena hipotonična, ondosno sklona niskom krvnom pritisku koji obično ne prelazi vrednosti iznad 90/60 mmHg treba da potraži pomoć specijaliste. Naglo povećanje na 120/70 mmHg za žene koje pate od ovog problema može biti znak za alarm.

Drugi slučajevi kada je potrebno potražiti pomoć lekara jeste ako sistolni redovno ide iznad 135-140 mmHg.

Ovo otkriće je veliko iznenađenje, budući da je uvreženo mišljenje da optimalne vrednosti pritiska iznose 120/80 mmHg. Po važećim zvaničnim stavovima kardioloških institucija, prihvatljive normalne vrednosti jesu i do 140/90 mmHg.

Zaključak do kojeg su stručnjaci došli jeste da je krvni pritisak kod žena zapravo niži nego kod muškaraca. Ali ova razlika nije toliko dramatična, zbog čega se retko spominje u savetima za kontrolu hipertenzije.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti