U RUSKOJ NARODNOJ MEDICINI SMATRA SE DRAGULJEM "Zlatno mleko", ima eferkat na organizam kao 14 lekova

Pospešuje probavu, dobro je u prevencije raka debelog creva, deluje na kičmu, zglobove, kosti, jetru, uklanja toksine iz organizma

kurkuma
Foto: bonapetit

Zlatno mleko se pravi od kukurme i, kada se redovno pije, ima pozitivna dejstva na zdravstveno stanje. Kukurma je poznata po antiupalnim svojstvima i koristi se u medicinske svrhe preko 4000 godina. Ona je dobra za artritis, zdravlje kože, probavu, mršavljenje, imuni sistem, i čak protiv nekih tipova raka. Nedavna istraživanja potvrdila su da je efekat koji zlatno mleko od kurkume ima na organizam jednak efektu 14 različitih lekova, i to bez nuspojava.

Uzimajte kurkumu svakodnevno kroz ovaj napitak kako bi je organizam lakše upio, i pružio vam sve zdravstvene pogodnosti.

Zlatno mleko je naročito dobro za kičmu, zglobove i kosti, podmazuje kičmeno mazivo, zglobove u telu i ispira naslage soli. Povoljno deluje na debelo creva, pospešuje probavu, dobro je u prevencije raka debelog creva. Povoljno deluje na jetru, uklanja toksine iz organizma. Takođe je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta jer ima antioksidativna svojstva.

Ukoliko tražite i zdrav napitak za svog mališana, znajte da je zlatno mleko puno kalcijuma i pomaže u pravilnom rastu i razvoju dece.

kurkuma
Foto: shutterstock.com

Priprema je veoma jednostavna i prvi korak u pripremi je pravljenje paste od kurkume. Za ovaj napitak biće potrebna kurkuma, mleko, biber i malo ulja ukoliko je to po vašem ukusu, da bi tekstura bila bogatija.

Najlakša varijanta je da jednostavno prokuvate mleko i u njega pri kraju dodate malo kurkume i bibera koji pojačava dejstvo kurkume.

Pasta od kurkume

Pre svega treba pripremiti pastu, i to tako što ćete u 100 do 150ml vode dodati 40 grama kurkume u prahu i malo bibera. Biber se dodaje jer u kombinaciji sa njim dejstvo kurkume se pojačava. Promešaćete i ostaviti da proključa, a potom pustiti da ključa oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne, a pritom ćete je stalno mešati. Znaćete da je gotovo kada smesa počne da liči na jogurt. Ako vam je previše gusta, slobodno dodajte malo vode.

Pastu možete napraviti i u većim količinama i ostaviti je u frižideru jer svoja svojstva ne gubi oko 40 dana.

Priprema mleka

Za ovaj korak potrebno je 250ml mleka, 40ml nerafinisanog bademovog ulja i malo meda (nije obavezno, dodaje se radi ukusa). Mleko se prokuva i dodaje se bademovo ulje. Korak sa uljem može i da se preskoči. Onda se to skloni sa vatre i sipa u šolju. U to se doda kašičicu paste od kurkume i zasladi medom po ukusu.

Zlatno mleko se pije na prazan stomak, čim se probudite a preporučuje se terapija u trajanju od 40 dana. Procedura se ponavlja dva puta godišnje.

Preporučljiva doza kukurme
Medicinski centar univerziteta u Merilendu izdao je preporučljivu dnevnu dozu za odrasle:

sirov koren: 1,5-3 grama
kukurma u prahu: 1-3 grama
standardizovani kurkumin prah: 400-600mg, tri puta dnevno
tečni ekstrakt (1:1): 30-90 kapi
tinktura od kurkume (1:2): 15-30 kapi, četiri puta dnevno
Mnoga istraživanja pokazala su da je za ozbiljnije zdravstvene benefite, potrebna veća količina kukurme. Standardna doza dovoljna je za preventivnu, svakodnevnu upotrebu.

Slične tekstove nađite OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi