Porodilište Narodni fron
Alo.rs/V.Đ.
Porodilište Narodni fron

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Nakon novinarke Mine Smiljanić koja je svoje užasno iskustvo sa porođaja objavila na Instagramu, u komentarima su se javile i druge žene koje su podelile svoja iskustva.

Mina je u svojoj objavi optužila dr Tomu Krajinovića iz "Narodnog fronta" da ju je maltretirao tokom porođaja, udarao i vređao, a nakon toga je stigao i odgovor iz Klinike.

U međuvremenu su brojne žene koje su pročitale njenu objavu u komentarima napisale svoja iskustva sa lekarima na porođaju, a evo nekih od njih.

"Evo da se i ja oglasim, upravo videh objavu i komentar. Moj prvi porođaj je trajao nešto više od 12 sati, i takođe sam bila zatečena komentarima gorepomenute spodobe (reč gospodin se ne može upotrebiti u ovom kontekstu). Nažalost. Ovo je zaista, imam utisak, 'tabu tema' kod nas. I čini mi se da sve više žena, nažalost, prolazi kroz takvu torturu. Ne spominjemo žene koje privatno vode trudnoću. Uzgred budi rečeno, ja sam upravo iz tog neprijatnog iskustva prvi put, svoju drugu trudnoću i vodila PRIVATNO. Ali, aman, ne mogu ili ne žele svi da vode PRIVATNO trudnoću. I zaista, ovo je tema o kojoj MORA JAVNO da se priča. Što se tiče mog neprijatnog iskustva, ja sam, inače, osoba koja jako voli ljubazan ton, ali itekako umem i ja da uzvratim 'đonom' kada vidim da neko ide istim. Dotični anesteziolog je tu noć bio dežurni anesteziolog. Kada je trebalo da dobijem epidural (porođaj mi je izazvan vaginaletama), dotični anesteziolog je rekao da 'ne može sada da dodje kod mene jer gleda utakmicu'.

novinarka

printscreen/instagram

 Foto: printscreen/instagram

Da, zaista je gledao utakmicu. Došao je, najzad, tek tamo, kada sam bila otvorena već nekih 7, 8 prstiju... I onda su usledili neumesni komentari kada me je pitao koliko godina imam, i kada je čuo da imam (tada sam imala) 24. Komentar je bio nešto u smislu 'ah, pa šta će tebi epidural. Tebi to i ne treba'. Hm...idemo dalje. Dalje su usledili komentari tipa - kako sam debela, i tome slično. Mene je to, naravno, nerviralo. Ali u momentu kada vam kroz telo prolazi neverovatan porođajni bol, kontrakcije, koje su pritom izazvane... A sa druge strane, dok slušate nebulozne komentare od osobe od koje ste svesni da vam, na neki način, zavisi potencijalno umanjenje tog istog bola, onda prosto ne znate kako da odreagujete u momentu, i da li uopšte da reagujete. Ja sam slušala njegove baljezgarije i onda sam mu onako, prilično, hladno postavila pitanje 'Odakle ste vi?' na šta je čovek potpuno zanemeo, pocrveneo. Zamislite. Obično, smireno pitanje, njega je na neki način uznemirilo. I ja nastavljam 'odakle ste, pošto vidim da pričate ijekavicu'. Nije hteo da mi odgovori odakle je. I onda je promenio malo ton i pitao me 'A odakle si ti'. Ja ponosno kažem 'ja sam sa Romanije'.

Čovek je pocrveneo. Otišao u drugu prostoriju. Opet se vratio. Pa se izgubio. I dolazio da me povremeno obiđe. Ne, on nije sa Romanije. Niti ima veze sa istom. To sam saznala kasnije. Ali, očito ga je nešto 'uzdrmalo' u mom govoru. I u mom prkosu. Nisam mu ostala 'dužna' i opet bih isto odreagovala. Sutradan je jedino mene upitao u sobi 'kako sam i da li sam uspela posle epidurala otići u toalet', a sve žene (tad sam bila u sobi sa više žena) su me gledale bledo, u fazonu 'zar ovaj može i prema kome biti pristojan'. Ja im nisam ništa pojašnjavala o mom iskustvu... Ali, eto. Nešto u njemu se uzdrmalo posle mog pitanja 'odakle ste vi'. Nije očekivao to pitanje. Inače, imam radno iskustvo u sudu, upoznata sam da su protiv dotičnog već pokrenute privatne krivične tužbe. O ovakvim stvarima NE SME DA SE ĆUTI. Ovakve teme su kod nas, nažalost, i dalje tabu tema. Moramo stati na kraj ovakvim vrstama nasilja!!!"

Pored ovog užasnog iskustva u komentarima se oglasilo još nekoliko majki koje su doživele različite neprijatnosti, od toga da su jednoj od njih "bušili vodenjak veštačkim noktima", preko toga da su tražili novac da bi se anesteziolog pojavio, do tvrdnji da su ih ginekolozi psihički zlostavljali i vređali.