dugovečna
privatna arhiva
dugovečna

privatna arhiva

Foto: privatna arhiva

Žan Luiz Kalman, rođena 21, februara 1875. godine, smatra se najdugovečnijom osobom na svetu.. Sa svojih 150 cm i jedna 45 kilograma, volela je da tvrdi da nikada nije bila bolesna. Ova Francuskinja je umrla 1997. godine u 122. godini života, a od 110. godine je na svaki rođendan pričala za medije.

"Čekala sam 110 godina da postanem poznata", našalila se jednom.

Žan se inače udala u 21. godini za Fernanda Kalmana, koji joj je bio rođak - dede po ocu su bili braća, a bake po ocu sestre. Fernand je bio prilično bogat, tako da je ona živela ugodno i vodila je vrlo aktivan život – igrala je tenis, vozila bicikl, plivala... Nakon dve godine braka dobili su ćerku Ivon, koja je preminula u 36. godini života od tuberkuloze.

dugovečna

pixbay

Foto: pixbay

Osam godina kasnije, preminuo je i Žanin muž, a ona je svoj život posvetilaj unuku Frederika, ali je on poginuo u saobraćajnoj nesreći 1963. godine. Iste godine, preminuo je i njen zet, tako da je Žan Kalman u 88. godini ostala potpuno sama, bez ijednog člana svoje porodice.

Ono što je veoma interesantno u vezi najstarije žene na svetu je to da je imala i neke loše životne navike, uprkos kojima je doživela 122. godinu.

Naime, Žan kaže da je nedeljno jela kilogram čokolade – a inače nikada u životu nije imala višak kilograma, i obožavala je maslinovo ulje.

Međutim, ono što joj je sigurno pomoglo je to što se bavila sportom do 100. godine – vozila je bicikl, a kada to više nije mogla, radila je gimnastiku u stolici.

Do poslednjih dana života, Žan je bila bistrog uma i prilično dobrog pamćenja, a rado je recitovala i pesme koje je naučila u detinjstvu. 

dugovečna

profimedija

Foto: profimedija

Do 110. godine je živela samostalno, ali je onda morala da pređe u dom za stare. Tražila je da je bude pre 7 sati. Svaki dan je započonjala molitivom na prozoru. Volela je da se zahvaljuje Bogu što je lep dan i što je živa. Umela je da se pita zašto je živa toliko dugo, radila je gimnastiku uz klasičnu muziku sa vokmena, a zaposleni u domu su pričali da je brža od ljudi koju su mnogo mlađi od nje.

Skromno je obedovala, naročito za doručak. Obično je pila kafu i jela dvopek. Nije volela ribu, a dezert je bio obavezan uz svaki obrok. Posle svakog obroka je pila porto i pušila cigareta.

Volela je čokoladu i uvek je morala da je ima. Na nedeljnom nivou je jela kilogram čokolade. Volela je da drema popodne, da sluša muziku i da se druži sa ljudima iz doma. Patila je jer nije više mogla da rešava ukrštene reči jer joj je to bilo omiljeno. Pušila je uvek cigaretu pre spavanja, a lekari su je zvali ''žilavim kolačićem''.

Smrt joj je došla iznenada i uzrok nikad nije otkriven. Ogluvela je i oslepela mesec dana pred smrta, ali da je van toga bila zdrava, po priči doktora.

PROČITAJTE JOŠ: