...
Shutterstock
Mačka i laser

Shutterstock

Mačka i laser, Foto: Shutterstock

Redovno četkanje
Jednostavno redovno četkanje mačke može napraviti veliku razliku u količini mačje dlake koja leprša okolo. Osim toga, redovnim četkanjem uklanjaju se prljavština, mrtva dlaka i perut, što sve doprinosi nezdravoj koži, a sprečava da mačka dobije dlaku koja ne može da se ukroti.

Problematično mesto
Deo problema sa linjanjem mačaka je taj što one vole da leže na našim stvarima koje ne želimo da budu pokrivene dlakom. Jer, ljubimica je odlučila da postoji neka stvar koja je joj apsolutno savršeni krevet. Jedan od najboljih načina da mački date svoj lični prostor jeste drvo za mace.

...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Neophodna hidratacija
Voda može poboljšati ukupan kvalitet i stanje dlake zajedno sa celokupnim zdravljem. Jedan od najlakših načina da macu dovoljno hidrirate jeste uvođenje vlažne hrane u ishranu. Ostale opcije se obično vrte oko posude za vodu.

Za najhrabrije
Dobar mlaz vode koji prolazi kroz dlaku mačke i te kako može da pomogne u uklanjanju mrtve dlake. Ako se odlučite za ovaj poduhvat, obavezno koristite namenski šampon pogodan za mačke koji pomaže u hrani i hidrataciji njene kože.

...

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Adekvatna ishrana
Jedan od mogućih uzroka prekomernog linjanja je loša ishrana. Kada mačke ne dobiju potrebnu hranu, to može dovesti do suve i lomljive dlake. Jedna od najjednostavnijih promena koje možete da učinite je dodavanje omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Veterinari preporučuje da hrana vaše mačke sadrži 45 odsto proteina i između 25 i 35 odsto masti.

Redovno usisavanje
Naravno, ne govorimo o usisavanju mačke već o redovnom usisavanju vašeg doma kako biste uklonili mačju dlaku. Dlaka koju je maca već odbacila se može uzburkati i plutati po vašem domu, praveći utisak da se mačka linja mnogo više nego što to zapravo jeste.

Smanjite stres
Iako se nadam da većina vlasnika koji ovo čitaju imaju mačke koje žive bez stresa, veći stres može pojačati linjanje. Velike promene poput useljenja u novu kuću ili novog člana porodice mogu povećati linjanje. Međutim, možete da joj pomognete i kada su ovakve situacije u pitanju, a najbolji primer je četkanje koje istovremeno može da pomogne smirivanju, ali i oslobađanju od mrtve dlake.