Prodavnice, gužva, potrošači
Alo!/Nenad Vujanović
Prodavnice, gužva, potrošači

Alo!/Nenad Vujanović

Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Naučni stručnjaci ponudili su neke savete kako biste se zaštitili od covida-19 kada ste u trgovini, a otkrili su i koliko je vremena dovoljno provesti u prodavnici kako biste kupili sve što vam je potrebno.

– Čini se da je pola sata pravo vreme – rekla je za Njujork tajms Linzi Mar, doktorka nauka o aerosolu u Virdžinia Tek objašnjavajući u kom roku možete obaviti kupovinu. Dodala je da u pola sata stignete obaviti što je potrebno, a pri tome se ne izlažete riziku.

DA LI STE ZBOG PANDEMIJE SKRATILI BORAVAK U PRODAVNICI?

 

Mišel Osterolm, dr. sc., član savetodavne grupe za koronavirus novoizabranog predsednika Džona Bajdena, slaže se tim i dodaje da je vreme izlaganja zaista važno.

Mar savetuje da napravite spisak za kupovinu, da nosite masku i ne dodirujete lice kao i da držite odstojanje. Napominje i da se vremensko ograničenje od 30 minuta ne temelji na određenoj studiji, već na radu stručnjaka za ventilaciju i drugih naučnika koji su analizirali širenje virusa.

Takođe savetuje da izbegavate odlazak u trgovinu u vreme kada su najveće gužve kako biste ograničili kontakt s drugim ljudima. Subotom od 12 do 15 sati ne preporučuje se odlazak u trgovinu jer su podaci Gugl Mapi pokazali da tada najviše ljudi odlazi u trgovinu. Najmanja gužva u prodavnicima je ponedeljkom u 8 sati.

Prodavnica

screenshoot/Twitter

Foto: screenshoot/Twitter

Mar navodi da nije potrebno dezinfikovati kolica za kupovinu, samo pripazite da ne dodirujete lice. Nije potrebno nositi ni rukavice, dovoljno je oprati ruke odmah nakon što završite s kupovinom. Preporučuje se beskontaktno plaćanje, a možete poneti i sopstvenu vrećicu za namirnice.

U ranim danima pandemije brojni su brisali i namirnice, u strahu od zaraze koronavirusom. Ali, naučnici su utvrdili da je šansa da se tako zarazite jako mala. Dr. Mar napominje da čak i ako je zaražena osoba dodirnula namirnice koje ste kupili, svejedno su vaše ruke one koje predstavljaju veći rizik od prenosa. Upravo stoga napominje da je ključno pranje ruku kako biste se zaštitili, prenose mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

milan

02.12.2020 13:38

Pa kako se ne zaraze prodavaćice koje stoje po ceo dan za kasom?