On zna koja je najbolja kafa
EPA/Mauricio Duenas Castaneda
On zna koja je najbolja kafa

EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Foto: EPA/Mauricio Duenas Castaneda

Jaka crna domaća nije samo tu za dobar početak dana već može da bude i pravi eliksir zdravlja. Ali da bismo je skuvali kako treba, važno je da izbegavamo jednu čestu grešku.

DA LI IMATE SVOJ RITUAL SPREMANJA KAFE?

 

Kako umesto problema sa želucem dobiti zdrav napitak kod kuće, otkriva poznati hrvatski barista Domagoj Trusić za portal Pun kufer.

"Ako želimo da kafu skuvamo kako treba, mora nas zanimati vreme kontakta kafe i vode, kao i temperatura. Ako zanemarimo ta dva elementa, dolazi do katastrofe. Igra se svodi na dve sekunde i (plus, minus) dva stepena Celzijusa."

Trusić kaže i da je recept za kuvanje turske kafe vrlo rigidan.

kafa, ispijanje kafe, prijateljice, drugarice

Profimedia.rs

"U tradicionalnom načinu kafu su spasavali začini jer bi se usitnjavala u mlinu u kom su se mleli kardamom, klinčić, cimet… i tako inaugurirali šarmantnu notu kafe. Ono što nas danas muči kod turske kafe jeste težak napitak dugačkog aftertastea koji nam smeta zbog neugodne note gareža, karbonizacije na nepcu. Za to je kriv predugačak kontakt kafe i vode jer, ako ne stavimo kafu u dovoljno vruću vodu, otapa se sve i ono što bi trebalo i ono što ne bi trebalo da se otopi."