PSI
printscreen
PSI

printscreen

Foto: printscreen

Neki psi nemaju strah od vatrometa i petardi, recimo oni koji idu u lov. Oni su već navikli na zvuk i miris puške i baruta. Međutim, većina pasa reaguje bežanjem ili sakrivanjem. Oni imaju neverovatan sluh i zato doživljavaju glasne zvukove mnogo intenzivnije od ljudi. Iskustvo vatrometa i petardi biće stresnije od grmljavine za vašeg ljubimca jer su vatrometi bliži tlu i prate ih iznenadni blesak i miris baruta.

Kako im pomoći

Činjenica je da univerzalni savet za rešavanje strahova od petardi ne postoji. Ipak, dajemo vam nekoliko predloga kako da ovaj stresan period olakšate svojim ljubimcima.
*Dozvolite psu da boravi u vašoj blizini jer će ga vaša blizina na kauču ili krevetu smiriti.
*Psima koji inače žive napolju omogućite boravak u kući.
*Spustite roletne i navucite zavese, pojačajte TV ili pustite umirujuću muziku.
*Izbegavajte večernje šetnje jer što se dan bliži kraju, pucnjava petardi je češća i intenzivnija. Obavite jednu dnevnu dužu šetnju i dve kratke ujutru i uveče.

Psi vole sneg, ali ima tu mnogo problema

Shutterstock

Foto: Shutterstock

*Kada izvedete psa, nemojte ga puštati sa povoca. Pas u panici nije sposoban da sluša i verovatno neće moći da reaguje na vaše komande.

*Prebacite obroke u ranije termine, na primer, večernji obrok možete prebaciti u popodnevne sate. Ukoliko ne žele da jedu, moguće da je u pitanju stres i strah.
*Ne dajte sedative psima na svoju ruku već se konsultujte s veterinarom.
*Ni u kom slučaju i nikada nemojte kažnjavati psa. Svaki pas se razlikuje u reakcijama na pucnjavu petardi. Neki su tihi i preplašeni, a neki panično laju i ne ponašaju se uobičajeno. Važno je da ne vičete i dodatno ih plašite, već pokušajte da ih smirite uz igračke ili omiljene poslastice za pse.
*Nemojte grliti i maziti psa koji se plaši ili pokušava da pobegne jer na taj način šaljete poruku da odobravate takvo ponašanje.