Brašno, Pšenica
Shutterstock
Brašno, Pšenica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi ne znaju da belo brašno danas ima veliki broj zamena. Naravno, ova brašna se međusobno razlikuju, tako da recepti za njih mogu biti različiti, ali završiće posao u pripremi istih proizvoda od testa na koje smo navikli.

Zamene belog brašna odličan su izbor za ljude sa netolerancijom na gluten, kao i za ljude koji žele da malo promene svoju ishranu.

Kukuruzno brašno

Kukuruzno brašno je verovatno najbliže brašno bez glutena pšeničnom brašnu. Ono je već prilično rasprostranjeno u pekarstvu, a često se koristi i za pohovanje. Priprema se od osušenih zrna kukuruza i sadrži veliku količinu vitamina A. Bogato je antioksidantima koji su dobri za zdravlje očiju.

Brašno od leblebije

Ovo brašno je možda jedno od najmanje poznatih u popularnoj evropskoj kuhinji. S druge strane, mnogo se upotrebljava u jevrejskoj kuhinji i idealno je za falafele. Može da ima poseban ukus pasulja u nekim jelima, ali činjenica da je od mahunarki čini ga vrlo bogatim proteinima. Takođe sadrži malo ugljenih hidrata i dijetalno je.

Brašno od spelte

Brašno od spelte nije bez glutena, jer je spelta vrsta pšenice, pa nije pogodno za ljude sa netolerancijom na gluten. Međutim, sadrži više vlakana i proteina, što ga čini korisnijim od običnog pšeničnog brašna. Zbog toga je lakše za probavni sistem. Ukus mu je slađi od pšenice, što ga čini zanimljivim za upotrebu u kolačima.

Leblebije

Profimedia

Foto: Profimedia

Kokosovo brašno

Slično kukuruznom brašnu, kokosovo brašno se pravi od sušenog i mlevenog kokosa. Kao i svi drugi proizvodi od kokosa, i brašno ima vrlo koristan sastav. Bogato je nezasićenim masnim kiselinama i vlaknima. Upotreba ovog brašna u pripremi slatkiša ili drugih poslastica bila bi vrlo uspešna, ukusna i korisna.

Brašno od ovsenih pahuljica

Ovsene pahuljice su jedna od najkorisnijih namirnica za gastrointestinalnu floru. Isto važi i za brašno od ovsenih pahuljica – jedno je od najkorisnijih brašna, sadrži rastvorljiva vlakna i veliku količinu proteina. Još jedna prednost brašna od ovsenih pahuljica je ta što se može napraviti kod kuće, samo ako sameljemo ovsene pahuljice. Široko se koristi i za slatke i za slane proizvode.

Bademovo brašno

Bademovo brašno je takođe alternativa pšeničnom brašnu. Već se široko koristi u francuskoj kuhinji i koristi se za izradu slatkih testenina. Prilično je fleksibilno brašno, izuzetno pogodno za pripremu slatkiša i pravljenje hleba.