Pas
Shutterstock
Pas

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Pigmenti zaduženi za boju

Boja krzna, odnosno dlake psa određena je prisustvom eumelanina i feomelanina - pigmenata koji daju crnu i crvenu boju dlake. Proizvode ih melanociti.

Da bi se genetski potencijal ispoljio, potrebno je da pas unese odgovarajuće hranljive sastojke koji će sadržati aminokiseline fenilalanin i tirozin, bakar i cink, te da sintetiše odgovarajući enzim, što je pet glavnih faktora obojenosti dlake.

Genetika, bitan činilac

Genetika, bitan činilac

Shutterstock

Genetika, bitan činilac, Foto: Shutterstock

Ispoljavanje, intenzitet i kombinacija boja dlake zavise od osam gena koji ih određuju. Melanini u većoj količini daju tamnije krzno, intenzivniju boju. Produkcija pigmenta u melanocitima nije stalno istog intenziteta, tako da dlaka može biti različitih nijansi tokom života psa. Takođe, geni određuju i momenat kada dlaka počinje da sedi.

Minerali za intenzivnu boje

Minerali za intenzivnu boje

Shutterstock

Minerali za intenzivnu boje, Foto: Shutterstock

Bakar je neophodan da bi dlaka imala svoju punu boju - crnu, crvenu, braon, jetrenu. On učestvuje u aktiviranju enzima koji deluje na ispoljavanje pigmenta melanina. 

PROČITAJTE JOŠ:

Nizak nivo bakra ima pozitivan efekat samo kod belih pasa, kod kojih se tada boja ujednačava. Osim neophodnih aminokiselina i minerala, za proizvodnju pigmenata za izgled i boju krzna važni su vitamini B grupe.

Hrana koja utiču na boju krzna:

Meso - pre svega goveđe, koje sadrži najviše fenilalanina i tirozina, ali i piletina, ćuretina i divljač;

Riba - visok sadržaj tirozina i omega masnih kiselina; Džigerica - mineralni i vitaminski sastav su odlična potpora koži, pa samim tim i dlaci;

Lisnato povrće, masline, pšenične klice su bogate fenilalaninom;

Slatki krompir (batat) bogat je izvor bakra - minerala od kog zavisi pigmentacija dlake, a i ostalih vitamina i minerala važnih za stanje krzna;

Žitarice koje sadrže gluten mogu imati negativan efekat na belu boju dlake.