namirnice, frižider, hrana
shutterstock.com
namirnice, frižider, hrana

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Zagledate li se malo bolje u unutrašnjost vašeg frižidera, sigurni smo da ćete u njima pronaći barem 5 od ovih 10 namirnica kojima tamo nije mesto:

1. Voćni jogurti
Jogurt sa ukusom jagode, borovnice ili vanile mnogima je omiljeni doručak ili međuobrok, a retki znaju da sadrži tri puta više kalorija od običnog jogurta.

DA LI KORISTITE NEKE OD NAMIRNICA ZA KOJE ZNATE DA VAM ŠKODE?

 

2. Kečap

Pokušavate smanjiti unos šećera, ali kečap i dalje zauzima počasno mesto u vašem frižideru? Izbacite ga! Ovaj popularni umak sadrži 4 grama šećera u jednoj kašičici. Jedite krompiriće i jaja bez kečapa ili ga zamenite domaćom, ljutom marinadom.

3. Majonez
Kašičica ovog božanstvenog dodatka sendvičima sadrži 110 kalorija. Ista količina senfa sadrži 15 kalorija, ali koga briga! Majonez je kralj svakog sendviča, zato ga izbacite iz frižidera - to je jedini način da prestanete da ga konzumirate.

4. Suhomesnati proizvodi
Trajne suhomesnate i prerađene proizvode stručnjaci povezuju sa rakom debelog creva i želuca. U te proizvode ubrajamo čajne, šunke, kobasice ili sušenu govedinu koje većina ljudi svakodnevno konzumira.

5. Tonik
Užvate u trendu ispijanja džin tonika? Onda morate znati da se kinin, koji toniku daje jedinstveni gorak ukus, zaslađuje s otprilike 100 kalorija na bočicu tonika od 2 dcl – to je gotovo ista količina šećera koju sadrži Koka kola. Umesto tonika, za koktele radije odaberite običnu soda vodu i obogatite je limetom. Učinak je isti, a ima puno manje kalorija.

6. Kremasti umaci za salatu
Ovi ukusni umaci najčešće obiluju nezdravim mastima. A gde je masnoća, obično ima i šećera, soli ili umetnutih zaslađivača, te brojnih sastojaka čije nazive je teško i izgovoriti. Radije začinite salatu maslinovim uljem uz malo soli i sirćeta - jednostavno i ukusno.

pomfrit

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

7. Smrznuti pomfrit

U restoranima brze hrane teško je odoleti, a da uz omiljeni hamburger ne naručite porciju pomfrita i to je donekle razumljivo. Nemojte zato otežavati život i čuvati u zamrzivaču, pored smrznutog spanaća, ovu ukusnu, masnu i kaloričnu namirnicu. Budimo iskreni: ako pored španaća držite pomfrit, teško ćete se odlučiti za spanać.

8. Kiseli krastavci
Kiseli krastavci koje kupujete sadrže velike količine soli zbog čega ih treba izbegavati u širokome luku. S druge strane, sveži krastavci izvrstan su odabir jer sadrže puno vode potrebne vašem organizmu. Takođe, bogati su antioksidantima i učinkoviti u sprečavanju upalnih procesa u organizmu. Dakle, kupite sveže krastavce, a želite li im pojačati ukus učinite to sa malo sirćeta. Možete dodati i so, ali vrlo malu količinu.

9. Gotova smrznuta pica
Prosečna smrznuta pica prava je kalorijska bomba. Uz približno 1900 kalorija, ona sadrži i 30 grama zasićenih masti i 5 miligrama natrijuma. Umesto pice u zamrzivač stavite bobičasto voće i povrće - vaše srce biti će vam zahvalno!

10. Pivo
Popijete li jedno pivo nakon posla, to čak može imati pozitivan učinak na vaše zdravlje. Ipak, to ne znači da biste u frižideru uvek trebalo imati paket od 6 limenki piva jer ćete verojatno često posezati za njima. Previše alkohola vodi ravno u zdravstvene poteškoće, mamurluk i alkoholizam!

PROČITAJTE JOŠ

Komentari (2)

vuk

04.01.2021 16:10

Tako je, za kečap više i ne kriju, piše na flaši, GMO!

ja

05.01.2021 08:32

po ovome ne bi trebali nista da jedemo jedino travu da pasemo