Struja
Jelena Ivanović
Struja

Jelena Ivanović

Foto: Jelena Ivanović

Znate li da vaši kućni aparati vode tajni život dok su isključeni? Ovo je popis uređaja koji troše električnu energiju čak i kada su u stanju mirovanja:

Punjač mobilnog telefona

Mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. Tako izgleda praktičnije, a često smo i lenji da izvučemp kabl. Trošak koji napravi sam punjač nije veliki, ali postoji. Procenjuje se da ova praksa troši 1,2 vata na dan.

Digitalni TV prijemnik

Malo je ko svestan rada digitalnih prijemnika, ali oni nastavljaju da primaju signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate posebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Televizor

Da li ste znali da pritiskom dugmeta za isključivanje televizora zapravo ga samo stavljate u stanje mirovanja? Nažalost, to je tako – potpuno možete da ga isključite jedino ako izvučete kabl iz utičnice. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

Kompjuter i laptop

Čak i kada su isključena, stoni i prenosni računari u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ako ove uređaje držite na “stand by” načinu, potrošnja je još veća.

Uređaji sa meračem vremena

Svako ima barem jedan takav u kući. Radio, mikrotalasne pećnice, muzičke linije, DVD plejeri – svi oni pokazuju vreme dok su isključeni. Na taj način troše dodatnih 108 vati na dan. Kao i kod svega ostalog, jedino je rešenje potpuno im zaustaviti dovod električne energije.