Kupanje psa
Shutterstock
Kupanje psa

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite, pas u stanu nema iste potrebe kao njegov rođak koji živi u kućici u dvorištu. Higijena psa u stanu direktno je povezana sa higijenskim navikama porodice sa kojom živi.

Češljanje

Češljanje psa

Shutterstock

Češljanje psa, Foto: Shutterstock

Neke rase treba da se češljaju svakog dana, a druge je dovoljno četkati jednom nedeljno. Da bi se dlaka razmrsila, prvo uzmite žičanu četku, samo budite pažljivi. Nakon toga uzmite mekše četke - od čekinja ili s mekanim veštačkim vlaknima. Prvo četkajte uz dlaku, a zatim niz nju. Higijena rasa podrazumeva i redovno šišanje, što najčešće rade specijalisti, grumeri. Lepota dlake ne zavisi samo od nege već i od ishrane psa.

Kupanje

Kupanje psa

Shutterstock

Kupanje psa, Foto: Shutterstock

Psa treba i temeljno da kupate, ali ne više od dva do četiri puta godišnje. Da se ne bi odstranio prirodni masni zaštitni sloj kože pri kupanju, koristite samo nealkalne specijalne sapune i dobro isperite i obrišite psa. Važno je da znate da ukoliko se dlaka ne čisti redovno skuplja vlagu i to je idealno okruženje za razvoj bakterija. Postoje antiseptičke maramice koje mogu poslužiti nakon šetnje za brisanje šapa i dlake.

Pripremite šape

Pripremite šape

Shutterstock

Pripremite šape, Foto: Shutterstock

Zaštitite ljubimca od potencijalnih iritacija tako što ćete mu čistiti šape posle svake šetnje namenskim maramicama. Kada pada sneg, obavezno mu operite šapice od soli.

Nega noktiju

Nega noktiju

Shutterstock

Nega noktiju, Foto: Shutterstock

Psi koji se ne kreću, koji se manje šetaju - ne troše dovoljno nokte, pa ih treba podrezivati posebnim makazama. Ako sečete običnim, ravnim makazama, nokti pucaju i u pukotine se zavlače mikroorganizmi i prljavština, pa dolazi do upale.

Perite i njegove stvari

Perite i njegove stvari

Shutterstock

Perite i njegove stvari, Foto: Shutterstock

Čvrste igračke operite vodom u koju ste dodali malo sirćeta ili ih perite u mašini za veš zajedno sa krevetićem, koji je takođe pun prljavštine. Na kraju, ono što često zaboravljamo: ogrlica i povodac. Ne morate ih prati često, ali ih održavajte - jer ako čistite sve ostalo što dodiruje vašeg psa, a i njega samog, zašto mu staviti prljavu ogrlicu i povodac?!

PROČITAJTE JOŠ: