Pas i desni
Shutterstock
Pas i desni

Shutterstock

Pas i desni, Foto: Shutterstock

Paradentoza izaziva infekciju u ustima koja može dovesti do ispadanja zuba. Osim toga, ona može da ima negativne posledice i na druge organe kod psa, piše „petmagazine.rs“. Parodontalna bolest je česta kod ljubimaca ali može, kao i kod ljudi, da ima loše posledice i na opšte zdravlje pasa, kao i na organe poput srca ili bubrega.

Kako nastaje

Hrana i bakterije se nakupljaju duž desni i formiraju plak koji se pretvara u kamenac, što izaziva iritaciju i gingivitis (upalu desni). Vremenom se kamenac gradi ispod desni i dovodi do njihovog odvajanja od zuba. Bakterije mogu da se množe u tim prostorima i na kraju bolest postaje nepovratna, i zubi ispadaju.

Neophodna preventiva

Neophodna preventiva

Shutterstock

Neophodna preventiva, Foto: Shutterstock

Najbolje je da se ljubimac od malih nogu navikava na oralnu higijenu odgovarajućim pastama i četkicama za zube. Pranje zuba bi trebalo primenjivati barem jednom nedeljno uz upotrebu različitih žvakalica i hrane pravljene za održavanje oralne higijene.

Lečenje bolesti

Lečenje bolesti

Shutterstock

Lečenje bolesti, Foto: Shutterstock

Lečenje se započinje temeljnim pregledom i rendgenom, kako bi se utvrdili stadijum i obim oštećenja. Vaš veterinar može da vam prepiše antibiotike za ljubimca kako bi sprečio širenje bakterije. Lečenje nakon toga zavisi od nalaza.

Kod parodontalne bolesti stadijuma 1 ili 2 temeljnim čišćenjem iznad desni i ispod njih može se ukloniti plak, a uređajem se može da ukloniti kamenac. Veterinar može polirati zube kako bi ispunio sve pukotine, tako da bakterije ne mogu da se vežu i stvore plak.

U slučajevima parodontalne bolesti stadijuma 3 ili 4, vašem psu će možda trebati potpuno čišćenje. Međutim, biće im potreban i dodatni tretman. U nekim slučajevima je neophodno vađenje opuštenih, ispucalih ili umirućih zuba. Veterinar može da prepiše lekove protiv bolova i posebnu ishranu tokom tri do četiri nedelje nakon operacije.

Znakovi bolnih desni

krvarenje ili crvene desni

znaci iritacije u ustima

gubitak apetita

teškoće u ishrani

prekomerno slinjenje

razdražljivost

otpušteni zubi ili, u poodmakloj fazi, ispadanje zuba

loš zadah