nova godina, doček nove godine, poljubac, ljubljenje
Shutterstock
nova godina, doček nove godine, poljubac, ljubljenje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Poljubac je jedna od najličnijih i najintimnijih stvari u našem životu, koji jedino ima smisla ako su nam oči zatvorene. Tokom godina nam je postala uslovna reakcija da zatvaramo oči pre ljubljenja sa voljenom osobom. A da li ste se nekada zapitali zbog čega to radimo?

Naučnici navode 4 razloga zbog kojih se ljubimo zatvorenih očiju:

Bolji fokus
Brojne psihološke studije su dokazale da kada postoji više vizuelnih i drugih ometanja, mozgu je veoma teško da se fokusira. Što su oči zaposlenije smanjuje se naša sposobnost da osetimo stvari.

Želimo da više osetimo dodirom
Kada zatvorite oči i oslobodite se spoljnjih ometanja, to vam omogućava da u potpunosti osetite senzaciju poljupca. Na ovaj način smo mozgu omogućili da se fokusira na dodir umesto na druge podražaje.

Manje smo ranjivi
Poljubac je jedna od najličnijih i najintimnijih stvari u našem životu, on može vašeg partnera ili vas učiniti ranjivim. I da bismo izbegli osećanje neprijatnosti, automatski odlučujemo da zatvorimo oči pre poljupca.

Alternativa je "čudna" ili "bizarna"

Iako je tokom komunikacije poželjno da drugu osobu gledate u oči, to ne važi i za ljubljenje. Ne samo da će se vaš partner osećati neprijatno ukoliko ga poljubite širom otvorenih očiju, već ćete preopteretiti mozak informacijama iz spoljašnjeg sveta, i onemogućiti sebi da išta osetite.

PROČITAJTE JOŠ: