lice
Shutterstock
lice

Shutterstock

lice, Foto: Shutterstock

Svrha ovih vežbi je da ojača strukturu tj. mišiće lica, tako da će vaše lice izgledati mlađe, lepše i zategnutije (dakle, prirodni fejslifting). Ovim vežbama kojima se koriste najviše mišići pomeranjem usana ili ručno pokretanje delova lica, potaknuće vam se mikrocirkulacija lica, a na taj način će vaše lice delovati zdravije i glatkije. Ove vežbe lica imaju elemente i glumačke mimike tj. ekspresije (zato je ova tehnika programa vežbanja lica dosta zaživela među glumcima).

Situacija sa licem je zapravo ista kao i sa telom – ako ne vežbamo redovno, mišići postaju opušteni. Čak i ako tokom vežbanja neki delovi budu zaboravljeni (preskočeni) celokupnog učinka neće biti. Zato je neophodno da vas ovim vežbama nauči i uputi stručno lice kako biste kod kuće mogli redovno da radite ove vežbe lica, a i kako bi vam stručno lice napravilo samo vaš program vežbanja, prilagođen vašem obliku lica i vašoj problematici. A ono što je sigurno, ovakvom tipu vežbanja nikad nije rano, kao ni prekasno. Gravitacija lica se pokreće kod svih veoma rano (čak i od puberteta) tako da rani početak vežbanja uvek će dobro doći.

Naše lice ima 58 mišića, a koje ovim programom vežbi treba pokrenuti i na taj način poboljšati opštu sliku izgleda našeg lica. Vežbajmo redovno jogu lica i na taj prirodan način učinimo efekte anti-ejdža ne koristeći preskupe preparate.

Za joga vežbe lica u početku će vam biti potrebno ogledalo kako biste lakše naučili i osvestili svaku vežbu koju ćete raditi, a kada naučite, kasnije će sve biti lakše i ući će vam u naviku, te vam ogledalo tada više neće biti potrebno.

Ove vežbe treba raditi ujutru ili uveče pred spavanje, a jedino se ne preporučuju osobama koja imaju kožna obolenja na licu ili otvorene rane. Takođe, određene japanske vežbe lica u kombinaciji sa jogom lica isto daju jako dobar učinak.

Za izraženiji volumen

Shutterstock

Za izraženiji volumen, Foto: Shutterstock

Evo nekoliko vežbi joge lica koje možete praktikovati kod kuće:

Podignite glavu ka tavanici, a usta namestite kao da želite nekog da poljubite (dakle, napućite ih). Ostanite u toj pozi pet sekundi. Ovu seriju položaja lica ponovite pet puta.

Namestite lice "usisavanjem" obraza, a da vam usta liče na usta ribe. Ovu vežbu, takođe, ponovite nekoliko puta.

Otvorite oči i usta kao da ste veoma iznenađeni, a dlanovima zatežite lice sve vreme dok vam je lice u tom položaju. Ova vežba je protiv bora na ivicama očiju tj. protiv bora smejalica. Ublažiće vam duboke bore koje su nastale zgob škiljenja ili smejanja, i tako će ih učiniti manje primetnim.

Pritisnite rubove obrva sa kažprstom i srednim prstom (dakle, položaj na svakoj strani lica sa prstima biće u obliku latiničnog slova “V”). Potom, dok ste u tom položaju pogledajte u pravcu na gore, a onda donji kapat odižite na gore kao da želite da škiljite, a potom donji kapak opustite; i tako ponovite vežbu nekoliko puta. Ovu vežbu završite dužim žmirenje.

Ova vežba vam je odlična u borbi protiv podbradka. Uradite je na sledeći način: savijte glavu ulevo i držite tako nekoliko sekundi. Glava treba biti savijena tako da osetite istezanje mišića vrata. Isto uradite i na suprotnu stranu. Isto tako, možete okretati glavu u pravcu suprotno od smera kazaljke na satu.